In situatia in care exista o contestatie la executare deja promovata, este inadmisibil a se constata, in temeiul dispozitiilor art. 111 din Codul de procedura civila ca a operat compensatia datoriilor reciproce existente intre doua societati comerciale, potrivit Deciziei nr. 68, din 13 ianuarie 2008, a Curtii de Apel Craiova - Sectia Comerciala.
Deoarece creantele a caror compensare se solicita provin din titluri executorii, respectiv din hotarari judecatoresti irevocabile, numai in cadrul unei contestatii la executare se poate analiza stingerea obligatiilor reciproce prin compensarea acestora, se mai arata in Decizia nr. 68.
Tribunalul Dolj-Sectia Comerciala si de Contencios-Administrativ, prin sentinta nr. 3346/20.06.2006, a respins ca nefondata actiunea reclamantei SC M. SA fata de parata SC C. COM SRL prin care s-a solicitat a se constata compensatia datoriilor reciproce existente intre ele, retinand ca atat reclamanta cat si parata au cerut executarea silita a creantelor lor, conform dosarelor de executare nr. 91 E/2004 BEJ T .N., 70E/2003 si 293E/2004 BEJ B.M.F.
Curtea de Apel Craiova-Sectia Comerciala, prin decizia nr. 8/16.01.2007, a admis apelul declarat de reclamanta SC M. SA a anulat sentinta si a trimis cauza spre solutionare Judecatoriei Craiova retinand faptul ca, intrucat creantele a caror compensare se solicita, provin din titluri executorii, respectiv din hotarari judecatoresti irevocabile, numai in cazul unei contestatii la executare se poate analiza stingerea unor obligatii reciproce prin compensarea acestora, situatie fata de care, potrivit dispozitiilor art. 400 alin. 1 C.pr. civila, competenta materiala in prima instanta apartine judecatoriei.
Impotriva deciziei, reclamanta SCM SA Craiova a declarat recurs, iar I.C.C.J prin decizia nr. 3795/22.11.2007, a admis recursul si a trimis cauza spre rejudecarea apelului aceleiasi instante.
Curtea de Apel-Sectia Comerciala, in urma indrumarilor date de I.C.C.J a apreciat ca apelul declarat de SC M. SA Craiova este nefondat, cu urmatoarea motivare:
Cererile in constatare reglementate de art. 111 Cod procedura civila sunt cererile prin care reclamantul solicita constatarea existentei sau neexistentei unui drept al sau impotriva paratului.
Textul art. 111 stabileste caracterul subsidiar al cererii in constatare fata de cererea in realizarea dreptului, prevazand expres ca cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului.
Articolul 111 nu se refera numai la actiunile propriu-zise de drept comun in realizarea dreptului, ci la toate mijloacele de realizare a dreptului, inclusiv la contestatia la executare.
Ca urmare, cererea in constatare este inadmisibila in conditiile in care partea are la indemana o cerere in realizare dreptului, fie pe calea dreptului comun, fie pe calea contestatiei la executare.
In speta, reclamanta are deschisa calea in realizarea dreptului, anume contestatia la executare propriu-zisa, in cadrul careia poate sa invoce compensatia legala prevazuta de art. 1444 Cod civil.
De altfel, in cadrul executarii silite pornite in baza titlurilor executorii reprezentate de hotararile judecatoresti care stabilesc obligatiile reciproce ale partilor, acestea au invocat compensatia legala.
Procesele-verbale incheiate in acest sens de executorul judecatoresc au fost contestate, iar contestatia la executare a fost suspendata, in temeiul art. 244 Cod procedura civila, pana la solutionarea cererii ce face obiectul prezentului dosar.
In consecinta, cererea de compensare a obligatiilor de plata reciproce ale SC M. SA si SC C. SRL pana la concurenta sumei de 277.251.354 ROL, nu este admisibila pe calea actiunii in constatare intemeiata pe prevederile art. 111 Cod procedura civila, urmand a fi solutionata pe calea contestatiei la executare deja promovata.
Pentru considerentele expuse mai sus, Curtea, avand in vedere dispozitiile art. 296 Cod procedura civila, a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta SC M. SA CRAIOVA.
Cadrul legislativ
Codul de procedura civila
" Art. 111. - Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. "
"Art. 244. - (1) Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;
2. cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea.
(2) Suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila. "
"
Art. 296. - Instanta de apel poate pastra ori schimba, in tot sau in parte, hotararea atacata. Apelantului nu i se poate insa crea in propria cale de atac o situatie mai grea decat aceea din hotararea atacata. "
_________
Surse:
- Codul de Procedura Civila
- portal.just.ro
Comentarii articol (0)