avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... compensare datorii intre doua societati dintre care ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

compensare datorii intre doua societati dintre care una in faliment

Intrebarea mea este care sunt sansele ca un judecator sa hotarasca compensarea datoriiilor intre doua societati in cazul in care procesul este intentat de lichidatorii uneia dintre societati? Societatea mea are datorii catre o alta societate de aprox 60.000 RON dar am de incasat de la ei 70.000 RON, la timpul potrivit, in 2007, nu am facut compensare pentru ca administratorii acesteia au disparut de la o zi la alta. Acum aceasta societae a fost bagata in faliment iar lichidatorii ne au facut proces pt recup debitelor. Am fost sfatuti sa introducem si noi proces pt recup debitelor noastre in felul acesta se compenseaza 2 hotarari judecatoresti dar ni s-a spus ca este prea tarziu, a trecut prea mult timp si nu se mai poate pt ca socitatea aceea este in faliment. Acum avocata imi spune ca e foarte probabil ca vom pierde procesul, cu toate ca pana acum m-a asigurat ca e totul in ordine. Ce mai pot face? Daca nu platesc ce mi se poate intampla? Astept raspunsurile voastre. Sincer nu mai am incredere in nimeni dupa ce mi s-a spus ca acest proces este sigur de partea noastra iar cu 2 sapt inainte de sentinta avocata imi spune ca probabil pierdem pt ca nu toti judecatorii accepta compensarea......
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 14:49, 4 Martie 2010
Puteti invoca cu succes compensatia. Bineinteles, daca sunt intrunite conditiile cerute de lege (art. 1143 - 1144 Cod civil.


Compensaţia legală. Invocare în procedura insolvenţei. Admisibilitate.

Deschiderea procedurii de insolvenţă nu afectează dreptul unui creditor de a invoca compensarea creanţei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci când condiţiile prevăzute de lege în materie de compensare sunt îndeplinite la data deschiderii procedurii.

(Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Secţia comercială decizia nr.1604 din 13 mai 2008)


Prin sentinţa nr.643 din 19 aprilie 2007, Tribunalul Bacău, secţia comercială şi de contencios administrativ a respins acţiunea aşa cum a fost precizată formulată de reclamanta SC R. SRL, prin lichidator judiciar SC I.E. IPURL în contradictor cu pârâta SC A.T. SRL şi admiţând cererea reconvenţională astfel cum a fost precizată, a constatat compensate datoriile reciproce dintre părţi.
Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut ca fiind îndeplinite condiţiile compensării legale deoarece există două obligaţii reciproce între aceleaşi persoane, care au ca obiect sume de bani şi care sunt certe, lichide şi exigibile, conform art.1143 – 1144 Cod civil.

Curtea de Apel Bacău – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal prin decizia nr.103 din 26 septembrie 2007 a admis apelul declarat de reclamanta SC R. SRL prin lichidator judiciar şi a schimbat în tot sentinţa în sensul că a admis în parte acţiunea şi a obligat-o pe pârâtă să plătească reclamantei suma datorată cu titlu de preţ.
Prin aceeaşi decizie s-a dispus în temeiul art.36 din Legea nr.85/2006 suspendarea judecării cererii reconvenţionale.
Instanţa de apel a reţinut că prin încheierea pronunţată la data de 11 martie 2005 în dosarul nr.8736/2004 al Tribunalului Bacău s-a deschis procedura falimentului societăţii reclamante, acţiunea de faţă fiind formulată în temeiul art.77 din Legea nr.85/2006 pe calea dreptului comun pentru recuperarea creanţelor, instanţa de fond fiind astfel legal investită.
În ce priveşte cererea reconvenţională, aceasta, potrivit art.36 din Legea nr.85/2006 se suspendă de drept, soluţia instanţei de fond fiind greşită sub acest aspect, caz în care nu se mai puteau face aprecieri cu privire la cele două debite şi compensarea lor, în speţă nefiind îndeplinite condiţiile art.52 din Legea nr.85/2006.

În contra sentinţei a declarat recurs pârâta SC A.T. SRL pentru motivul prevăzut de art.304 pct.9 Cod procedură civilă în a cărui dezvoltare arată că în mod greşit instanţa de apel a făcut aplicarea prevederilor art.36 din Legea nr.85/2006 deoarece instanţa nu a fost investită cu o acţiune în realizarea creanţei ci numai cu constatarea stingerii obligaţiei prin compensaţie legală anterior deschiderii procedurii insolvenţei reclamantei, situaţie în care instanţa trebuia să se pronunţe asupra cererii reconvenţionale nu să o suspende, pe fond fiind întrunite condiţiile art.1144 Cod civil.

Recursul este fondat.
Potrivit art.52 din Legea nr.85/2006, deschiderea procedurii de insolvenţă nu afectează dreptul unui creditor de a invoca compensarea creanţei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci când condiţiile prevăzute de lege în materie de compensare sunt îndeplinite la data deschiderii procedurii.
Cum în speţă, recurenta prin cerere reconvenţională a solicitat să se constate stingerea reciprocă a obligaţiilor de plată prin compensaţie legală, intervenită anterior deschiderii procedurii insolvenţei asupra reclamantei, în mod greşit instanţa de apel a reţinut că pârâta nu are calitate de creditor întrucât nu s-a înscris la masa credală, şi greşit a dispus suspendarea judecării cererii în temeiul art.36 din lege. Aceasta deoarece, compensaţia legală fiind un mod de stingere a obligaţiei poate fi invocată pe calea dreptului comun, ea constituind o excepţie de la regula prevăzută de art.36 privind suspendarea de drept a tuturor acţiunilor judiciare şi extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitorului său sau bunurilor sale.
În consecinţă, Înalta Curte a admis recursul, a casat în parte decizia atacată şi a trimis cauza aceleiaşi instanţe de apel pentru a se pronunţa pe fondul cererii reconvenţionale în sensul de a stabili existenţa creanţei pârâtei către intimată şi dacă constată îndeplinite condiţiile compensaţiei legale să dea eficienţă dispoziţiilor art.1144 Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces civil deschis impotriva unei societati in insolventa nyusziful nyusziful Buna ziua, as avea urmatoarea intrebare: suntem societate in insolventa, care mai avem inca un ele contracte in derulare. Unul dintre co-contractantii nostri, ... (vezi toată discuția)
Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)
Creditor si in acelasi timp debitor al unei firme in faliment. nu m-am inscris la masa credala cristibelean cristibelean Am livrat niste echipamente unei firme. O parte mi le-a platit, altele nu pentru ca \"a venit criza\". Atunci am convenit cu clientul sa imi presteze niste ... (vezi toată discuția)