Proiectul a fost realizat de grupul de lucru constituit din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Documentul de lucru este in prezent supus discutiilor cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor, iar dupa finalizarea acestora si stabilirea variantei asumate de Ministerul Justitiei, in calitate de initiator, proiectul va fi afisat si publicat pentru dezbaterea publica.
Salarizarea magistratilor
Conform proiectului, judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care poseda titlul stiintific de doctor in drept vor beneficia de un spor de confidentialitate in cuantum de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, iar pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, vor primi un spor de 50% .
Salarizarea personalului auxiliar de specialitate
Proiectul elaborat de Ministerul Justitiei prevede ca personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, incadrat pe baza de concurs pe posturi vacante temporar, sa poata fi definitivat in functie, fara concurs, pe un post vacant, pe baza unor criterii de apreciere a performantelor profesionale, avandu-se in vedere vechimea minima in specialitate, competenta profesionala si activitatea profesionala deosebita, evaluata cu calificativul "foarte bine".
Numirea in functie se va realiza pe grade sau trepte, conform vechimii in specialitate.
Personalul auxiliar de specialitate si personal conex al instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea va beneficia de un spor de confidentialitate in cuantum de 15% din salariul de baza brut lunar.
Mai mult, si personalul auxiliar si cel conex instantelor judecatoresti va primi un spor de 50% din salariu de baza brut lunar pentru risc si suprasolicitare neuropsihica.
Statutul judecatorilor si procurorilor
Potrivit proiectului, in perioada dintre data promovarii examenului de absolvire si data numirii in functia de judecator sau procuror stagiar, absolventii Institutului National al Magistraturii care au promovat examenul de absolvire primesc salariul corespunzator functiei de auditor de justitie.
Totodata, proiectul are in vedere ca pe perioada concediului de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, judecatorii si procurorii sa aiba dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 6 luni anterioare datei de la care se acorda acest concediu.
Conditiile de pensionare ale magistratilor
Judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura se vor putea pensiona si vor putea beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.
Mai mult, judecatorii si procurorii se vor putea pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si vor beneficia de pensia de serviciu daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator si procuror.
Persoanele care indeplinesc conditia de vechime de cel putin 20 de ani numai in functia de judecator sau procuror se vor putea pensiona si vor beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie.
In acest caz, pensia se va stabili dintr-o baza de calcul egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara pe care o are un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, si sporurile, in procent, avute la data eliberarii din functie. De aceasta pensie de serviciu vor putea beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functia de judecator sau procuror din motive neimputabile.
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si personalul de specialitate juridica vor putea fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, pana la varsta de 70 de ani.
Daca pana la varsta de 65 de ani, magistratul poate opta sa ramana in functie, potrivit proiectului de act normativ, dupa implinirea acestei varste, pentru mentinerea in activitate este necesara aprobarea anuala al Consiliului Superior al Magistraturii.
_____________________________
Nota Avocatnet.ro :
- Proiectul de act normativ vi-l prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (11)