Romania are mai putine companii in Top 500 Europa Centrala pentru anul 2007, adica 30 fata de 32, in topul anterior. Cu toate acestea, veniturile totale au depasit 30,2 miliarde de euro, fata de 29 miliarde de euro, cat era cifra cumulata a anului anterior, potrivit unui nou top realizat de Deloitte asupra primelor 500 mari companii din regiune.
“Odata cu aderarea, companiile romanesti au intrat intr-o piata extrem de reglementata si foarte competitiva, unde mizele se joaca pe cifre mari”, a spus George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania, grupul de firme afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited, care ofera servicii de audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului.
“Companiile noastre evolueaza bine in acest mediu extrem de competitiv. Nu trebuie sa uitam ca majoritatea tarilor incluse in raport s-au alaturat Uniunii Europene inca din 2004 si ca au beneficiat de un volum impresionant de investitii straine. Romania are in spate un singur an de apartenenta la UE, iar rezultatele de pana acum indica un potential important pe viitor”, a adaugat George Mucibabici
Romania este bine reprezentata in ierarhia Central Europeana, prin companii care joaca un rol important in industria lor, atat la nivel local, cat si regional. Exista in continuare piete care, desi cresc accelerat pe plan local, nu sunt inca vizibile in randul altor piete central-europene, se arata in raportul Deloitte.
Petrom, locul 16 in Top 500 Europa Centrala
Romania are o buna reprezentare in industria energiei si resurselor, cu 13 companii. Petrom, compania numarul unu in Romania, se plaseaza pe pozitia 16 in Top 500 Europa Centrala. La randul sau, Rompetrol Rafinare, numarul doi in Romania, se pozitioneaza pe locul 50 in regiune.
Industria producatoare este identificata prin doi jucatori puternici, de talie internationala: ArcelorMittal Galati (numarul trei pe plan local si numarul 63 in topul regional) si Dacia Grup (numarul patru, respectiv 64 ).
Segmentul de consum este de asemenea bine reprezentat, cu zece jucatori locali calificati in Top 500. De asemenea, si primii trei mai operatori de telecomunicatii, Orange, Vodafone si Romtelecom, fac parte din ierarhie.
De mentionat ca Top 500 este realizat pe baza datelor financiare, a veniturilor, profiturilor si cotelor de piata raportate de principalii jucatori in regiune.
Romania, inexistenta pe piata serviciilor medicale si in domeniul imobiliar
De remarcat faptul ca Romania nu este mentionata pe piete precum cea farmaceutica si de ingrijire medicala sau cea imobiliara.
"In Romania industria farmaceutica producatoare nu este dezvoltata. in schimb, de-a lungul anilor s-a format o piata extrem de competitiva pentru distributia de produse farmaceutice”, a explicat Mucibabici.
"In ceea ce priveste piata imobiliara, aceasta este inca intr-o etapa de dezvoltare si companiile de profil nu au ajuns inca in punctul in care sa profite din plin de investitiile lor aici. Acesta este motivul pentru care Romania nu este reprezentata pe acest segment la nivel de regiune”, concluzioneaza presedintele Deloitte Romania.
De mentionat ca Top 500 este realizat pe baza datelor financiare, a veniturilor, profiturilor si cotelor de piata raportate de principalii jucatori in regiune.
Pentru mai multe informatii privind Topul 500 Europa Centrala, puteti accesa www.deloitte.com/cetop500
Comentarii articol (0)