Romania se mentine pe locul cinci in Europa Centrala, cu 33 de companii in topul primelor 500 din regiune. Clasamentul realizat anual de Deloitte in 18 tari se afla la a patra editie si ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii pentru anul calendaristic preceden, informeaza Deloitte, intr-un comunicat de presa emis joi.
„Consecintele unui an economic extrem de dificil s-au reflectat semnificativ in rezultatele finale pe 2009, la nivelul intregii regiuni”, spune George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania. „Dupa trei ani de crestere sustinuta, cifra de afaceri cumulata a primelor 500 de companii din Europa Centrala a coborat cu peste 21%, de la 665,72 miliarde de euro la 525,6 miliarde de euro.
Primul trimestru al anului curent a adus insa si primele semne de redresare, 70% dintre companiile incluse in top raportand pentru aceasta perioada o crestere a cifrei de afaceri. Aceasta tendinta se remarca aproape in toate tarile si sectoarele, cu mici exceptii”.
Ierarhia celor mai mari companii din Romania este in continuare dominata de industria energiei si resurselor, cu 13 reprezentante, fiind urmata de industria bunurilor de consum si transport (10), industria prelucratoare (4), telecomunicatii (5) si, in premiera pentru economia romaneasca, o companie cu activitate in industria distributiei de produse farmaceutice.
„Dezvoltarea acestui segment poate fi comentata pozitiv, prin prisma cresterii consumului de medicamente, in continuare inferior mediei europene, dar totodata poate fi privita si din perspectiva sarcinii suplimentare asupra sistemului national de asigurari de sanatate”, subliniaza Presedintele Deloitte Romania.
Deloitte Top 500 Europa Centrala – principalele concluzii ale editiei 2010
Clasamentul din acest an vizeaza primele 500 companii din regiune dupa cifra de afaceri raportata la sfarsitul anului 2009 si analizeaza tendintele din industriile principale, pentru a surprinde astfel mediul economic si comercial per ansamblu, precum si modul in care liderii din lumea afacerilor se adapteaza si reactioneaza la stimuli externi.
• Cifra totala de afaceri a celor mai mari companii central-europene, exprimata in euro, a scazut cu aproape 21% in 2009, fata de 2008, pe fondul crizei financiare, dar si al deprecierii monedelor locale.
• Aproape 80% dintre companii au raportat venituri in scadere pe 2009, fata de anul precedent. Prin comparatie, in jur de 70% dintre companii au inregistrat venituri in crestere in primul trimestru din 2010, fata de perioada similara a anului trecut.
• Companiile poloneze domina in continuare topul, cu o pondere de 36%. Cu toate acestea, numarul lor a scazut de la 188 la 180. La randul sau, Ucraina a inregistrat o scadere (de la 52 la 39), in timp ce numarul de companii a crescut in Republica Ceha (de la 69 la 73) si Ungaria (de la 60 la 63). Cel mai mare salt a fost insa inregistrat de Serbia, care si-a dublat numarul de companii prezente in top, la 12.
• Cea mai mare industrie din Europa Centrala dupa venituri ramane cea a energiei si resurselor (peste 200 de miliarde de Euro), acest segment avand si cea mai mare pondere de actionariat de stat din regiune. Industria cu cel mai rapid ritm de crestere si cu cel mai mare numar de companii este industria bunurilor de consum si a transporturilor (147,43 miliarde de Euro). Pe locul al treilea se situeaza industria prelucratoare (aproape 100 miliarde de Euro), care inregistreaza si unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scadere ca nivel de reprezentativitate in top (de la 114 anul trecut, la 101 companii).
• Numarul companiilor controlate de stat cu prezenta in CE Top 500 a scazut la 96 (de la 110 anul trecut si peste 120, in urma cu doi ani). Aceste cifre indica tendinta de dezvoltare generata pe de o parte de procesul continuu de privatizare, iar pe de alta parte de schimbarile de structura economica atrase de criza. Cu toate acestea, majoritatea firmelor din industria Energiei si Resurselor si din Transporturi raman sub controlul statului.
• in sectorul financiar, calitatea portofoliilor de credite detinute de banci s-a inrautatit in regiune, iar nivelul activelor a continuat sa scada, intr-un ritm mai lent decat anul precedent. Cererea pentru polite de asigurare a scazut, inclusiv pe segmentul asigurarilor de viata cu componenta investitionala.
• Toate industriile au inregistrat scaderi ale veniturilor, cel mai putin afectate fiind industria medicala si farmaceutica, industria imobiliara si a constructiilor, industria bunurilor de consum si industria transporturilor.
• Industriile de tehnologie, media si telecomunicatii au raportat in continuare scaderi, aproape 90% dintre companiile de profil avand venituri mai mici in 2009 fata de 2008 (cea mai slaba performanta la nivel de industrii).
• Sectorul auto ramane coloana vertebrala a industriei prelucratoare, aflate in declin. in pofida unor semne initiale de redresare la inceputul anului 2010, dupa un an de scadere a veniturilor aproape pe linie, exista acum temeri ca sfarsitul programelor de tip „rabla” pe anumite piete de export ar putea avea impact economic spre sfarsitul anului.
• Indicatorii economici sugereaza ca tarile din Europa Centrala simt deja o redresare economica graduala, lucru evidentiat prin cresterea veniturilor trimestriale, dupa un an de scadere abrupta.
in mod evident, exista o serie de factori care incurajeaza redresarea, cum sunt pachetele de stimulare economica implementate de guvernele vestice si organizatiile internationale, initiativele nationale de reducere a deficitelor si programele companiilor menite sa le modernizeze operatiunile.
Un alt element important care sustine relansarea economica din regiunea central-europeana vizeaza avantajele competitive clare, comparativ cu tarile vest-europene: costul relativ scazut al fortei de munca, facilitatile noi de productie care sunt mai eficiente decat fabricile mai vechi din vest, precum si sectorul bancar din regiune, care nu a resimtit din plin impactul crizei economice si financiare internationale.
________________
Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.
Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale - audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 140 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale, precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 169.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.
Comentarii articol (1)