Situatia prezentata de user
Intre firma x si y exista un contract de vanzare-cumparare de utilaje. Aceste utilaje, insa, au fost livrate cu o intarziere de 25 zile si au fost montate cu o intarziere de 180 de zile fata de termenul stabilit in contract. Din aceasta cauza, firma x a suferit prejudicii in productie si, din cauza intarzierii, cat si din cauza ca utilajele produceau rebuturi in productie, constatate chiar de catre reprezentantii firmei in ordine de misiune, firma x vrea sa dea in judecata firma y.
Intrebarile userului
Cum se poate realiza aceasta actiune, daca in contract nu sunt precizate penalitati pentru intarziere?
Se pot cere daune interese? In baza carui articole se porneste actiunea?
Care este instanta competenta ? Sectia civila sau sectia comerciala?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri
Un user al forumului considera ca, daca nu s-au stabilit penalitati de intarziere in contract, se aplica dobanda legala stabilita de BNR. De asemenea, se pot cere si daune interese cu conditia justificarii corecte a pagubelor ori printr-o expertiza ori prin alte mijloace stiintifice. Prejudiciiile suferite de firma X in productie trebuie obligatoriu justificate cu documente, respectiv ce intarzieri s-au produs clientilor sai, etc.
In litigiile comerciale primeaza documentele si nu afirmatiile fara suport. Actiunea se porneste ca o actiune in despagubiri intemeiata pe codul civil. Conform art. 998 cod civil, orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara. La final se pot cere despagubiri sub forma daunelor interese compensatorii care reprezinta echivalentul prejudiciului suferit de creditor, adica firma X, pentru neexecutarea totala sau partiala a obligatiei asumate de debitorul Y.
O alta persoana considera ca este vorba de un raport intre doi comercianti, iar obiectul are legatura cu activitatea comerciala a partilor, adica contractul respectiv a fost incheiat in vederea savarsirii de acte si fapte de comert, si, astfel, competenta revine sectiei comerciale a instantei.
Un alt raspuns se refera la faptul ca atunci cand se face contract cu o firma trebuie sa se ia in calcul si problemele privind calitatea lucrarilor sau serviciilor mai putin performante si depasirea termenelor de livrare.
O alta persoana opineaza ca inainte de introducerea unei cereri de chemare in judecata, daca litigiul este evaluabil in bani, trebuie sa se respecte procedura prevazuta la art. 720 indice 1 din C. procedura civila si, anume, sa se cheme paratul la conciliere. Ulterior, daca pretentiile sunt de peste 100 000 ron, este competent Tribunalul, Sectia Comerciala. La fel si daca actiunea este neevaluabila in bani.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)