Situatia prezentata de user
Utilizatorul precizeaza ca este vorba despre un contract de vanzare-cumparare in stil licitatii publice, in care institutia publica nu si-a onorat la timp obligatiile contractuale de plata.
Intrebarea userului
O institutie publica poate fi obligata sa plateasca penalitati de intarziere (pentru neplata facturii) in cazul in care acest lucru nu a fost stipulat in contract?
Raspunsurile si explicatiile userilor
Unul dintre utilizatorii forumului a explicat ca rezolvarea acestei probleme depinde foarte mult de natura contractului. Daca in contractul incheiat cu respectiva institutie publica nu au fost precizate penalitatile, acestea se vor stabili de catre o instanta, in conditiile in care se vor dovedi pierderile si pagubele suferite de creditor, in urma nerespectarii contractului. Utilizatorul incheie prin a spune ca, intodeauna, un contract cuprinzator e si un instrument ce asigura o anumita conduita a partii adverse.
Un alt user completeaza, spunand ca nu se pot cere penalitati, ci doar daune moratorii si dobanda legal bancara, stabilita de BNR.
In aceeasi ordine de idei, un alt user adauga faptul ca nu se pot cere si daune si dobanda, pentru ca ambele inseamna lipsa de folosinta a banilor.
”Penalitatile pot fi, ca si daunele moratorii, o pedeapsa pentru intarzierea la executare, ce a produs daune. In lipsa de dovada a unor prejudicii, nu se pot cere daune moratorii, ele fiind pretinse de creditor pentru acoperirea pagubelor cauzate prin si la intarziere, in executarea unei obligatii contractuale, incheie acesta.
Un alt utilizator vine in completarea celor precizate, facand referire la Art. 43 din Codul Comercial:
„Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile. Ordonanta nr. 9 din 21/01/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti:
Art. 2. - In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi fara sa se arate rata dobanzii, se va plati dobanda legala.
Art. 3. - Dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianti cei care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale. In toate celelalte cazuri dobanda legala se stabileste la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, diminuat cu 20%.
Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei se calculeaza ca medie, ponderata cu volumul tranzactiilor, intre dobanda la depozitele atrase de Banca Nationala a Romaniei si vanzarile reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta in luna anterioara celei pentru care se face anuntul.
Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei.”
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (0)