Prin Sentinta comerciala nr. 9, din 9 ianuarie 2008, Judecatoria Drobeta Turnu-Severin a obligat parata sa plateasca debitul reprezentand contravaloarea serviciilor de telefonie mobila prestate de reclamanta, insa, a respins cererea de obligare a debitoarei la plata penalitatilor de intarziere, considerand clauza din contract, privind stabilirea acestora, ca fiind abuziva.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut ca intre S.C. M. S.A. ( in prezent SC V. SA), si debitoarea G.A. s-a incheiat un contract de prestari servicii telefonie mobila, prin care reclamanta s-a obligat sa furnizeze paratei servicii de telefonie mobila, iar paratul sa achite in termen contravaloarea acestora potrivit clauzelor contractuale stipulate la art. 4.1, 4.2, 5.1, 5.2, 5.3 din conditiile generale anexa la contract. Pentru efectuarea respectivelor servicii au fost emise facturi fiscale, atasate la dosarul cauzei, care probeaza indeplinirea obligatiilor contractuale de catre reclamanta.
Potrivit dispozitiilor art.1 din OG nr.5/2001,
procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, in scopul realizarii creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printru-un inscris, ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori prin alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
In lumina acestor dispozitii legale,
procedura somatiei de plata presupune, pe langa conditiile generale pentru exercitarea oricarei actiuni in justitie, indeplinirea anumitor
cerinte speciale. Astfel, creditorul trebuie sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa consta in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, iar dovada acesteia se poate face numai cu inscrisuri.
Instanta a constatat ca in cauza
sunt indeplinite partial cerintele prevazute de lege.
Astfel, in ceea ce priveste
suma restanta de 222,68 lei, creanta creditoarei este certa, conform prevederilor art.379 alin.3 cod de procedura civila, intrucat rezulta cu certitudine din contractul pentru servicii, depus la dosar si acceptat expres, prin semnatura, de catre debitor, care se coroboreaza cu facturile fiscale emise de creditoare. De altfel debitoarea a recunoscut debitul de 222,68 lei.
In ceea ce priveste
penalitatile de intarziere calculate si solicitate de catre creditoarea S.C. V. S.A, instanta retine ca
nu este indeplinita conditia existentei unei creante certe si lichide. Astfel, creditoarea solicita suma de
71,59 lei - penalitati de intarziere calculate conform facturilor emise si neachitate, precum si suma de
307,3 lei penalitati de intarziere datorate ulterior acestei date pana la data de 24.01.2006, in temeiul art. 6.1. din conventia partilor, conform caruia „
totalul penalitatilor de intarziere in decontare si a daunelor pot depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate”.
Instanta a apreciat ca dispozitia conventionala privind penalitatile, de la care cel care contracteaza cu S.C. M. S.A. nu poate deroga,
este una abuziva, in intelesul Anexei I, litera i din
Legea nr. 193/2000 privind clauzele clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori ( n.r. prevederile legii stabilesc ca „ sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant „).
Instanta
a admis in parte cererea formulata de creditoarea S.C. V. S.A prin mandatar SC E. SRL, in contradictoriu cu parata–debitoare G.A, si a somat debitoarea ca in termen de 30 de zile de la comunicarea sentintei sa achite creditoarei suma de 222,68 lei, reprezentand contravaloare servicii de telefonie mobila prestate.
Instanta a respinge cererea creditoarei de obligare a debitoarei la plata penalitatilor de intarziere, ca inadmisibila.
De asemenea, in temeiul dispozitiilor art. 274 Cod de procedura civila, instanta a obligat debitoarea la plata catre creditoare a sumei de 39,3 lei RON, reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
_____________
Surse:
portal.just.ro
Legea nr. 193/2000 privind clauzele clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori
Comentarii articol (1)