Numeroase persoane au fost pedepsite pentru publicarea opiniilor personale pe bloguri, desi nu exista o lege care sa se refere expres la statutul bloggerilor. O solutie privind aceasta chestiune ar putea fi oferita, curand, de Parlamentul European.
Blogurile au depasit etapa identificarii cu jurnalele intime. Atunci cand setezi casuta cu “public content” nu expui doar o insiruire de caractere, ci te expui pe tine insuti, cu constiinta si doza de responsabilitate necesara unei persoane cu discernamant. Capacitatea de folosinta si cea de exercitiu sunt aspecte mult prea complexe, dat fiind faptul ca, cel mai adesea, varsta este irelevanta in mediul on-line.
Totul pare ca se reduce la atitudine, atat a persoanei care scrie, cat si persoanei care citeste.
Deseori, bloggerii au ajuns sa fie pedepsiti pentru opinia sau pentru intamplarile imparatsite world wide, dovedindu-se ca o postare pe blog reprezinta mult mai mult decat numarul de caractere* opt biti.
O femeie a ajuns sa fie data in judecata pentru nu mai putin de 20 de milioane de dolari. Aceasta a povestit pe blogul personal despre cum si-a dat singura seama ca firma care ii propusese o colaborarea, urmarea, de fapt, sa o insele obtinand de la ea 26.000 de dolari. Revoltati de publicitatea negativa, dar si de faptul ca li s-a aflat adevaratul obiect de activitate, firma a dat-o in judecata pe femeie pentru nu mai putin de 20 de milioane de dolari.
O recenzie a unei carti publicate pe blog, care din intamplare nu convine autorului cartii, poate fi, de asemenea, un bun motiv de judecata, mai ales, daca blog entry-ul contine si greseli de ortografie. Despagubirile pretinse de scriitor insumeaza nu mai putin de 15 milioane de dolari.
25 milioane de dolari este una dintre cele mai mari sume de bani pretinse unui blogger. Motivul: un entry considerat defaimator avand ca subiect situatia falimentara din anii ’80 a unei firme de constructii, scris de un agent imobiliar. Asadar, inca o data se dovedeste faptul ca imobiliarele reprezinta un segment extrem de profitabil al economiei oricarui stat.
Insa, motivul cel mai intalnit in a da in judecata bloggerii il constituie incalcarea drepturilor de autor. Un barbat este dat in judecata pentru ca omis semnul © cand a preluat 51 de fotografii de pe siteul unei agentii de paparazzi, reclamantii cerandu-I 7.6 milioane de dolari.
Exista si situatii extreme in care bloggerii sunt chemati in instanta, chiar daca nu li se stie numele real ori domiciliul sau sunt arestati si inchisi precum Petra Raja Kamarudin din Malaysia, Sava Terentiev din Rusia sau Mohamed Erraji din Maroc.
Pentru ca scrierile on-line ale unora sunt considerate a fi deranjante din cauza informatiilor false sau a criticilor dure aduse unor persoane cunoscute, numarul proceselor de acest gen creste de la… blog la blog.
Situatiile se complica data fiind importanta pe care unele bloguri le au in formarea opiniilor, mai ales ca in clipa de fata blogul devenit mijloc de comunicare in masa, reprezinta si un eficient instrument de PR.
Statutul blogurilor, dezbatut de Parlamentul European
In scoala generala invatam ca daca a este egal cu b si a este egal cu c, atunci b este egal cu c. Dar daca atribuim celor trei variabile urmatoarele valori:
a=mass-media
b=libertatea de exprimare
c= blogurile personale
atunci, legea logica mai prezinta valabilitate?
Oricum s-ar pune problema, E. Asimov (redactor la The New York Times) are dreptate spunand ca “a fi corect in spatiul virtual inseamna tot a fi corect”. Lucru sesizat si de Parlamentul European care a adoptat saptamana trecuta o rezolutie nelegislativa privind pluralismul mass-media in Uniunea Europeana, astfel incat sa poate fi discutate aspectele legate de cenzura, drepturile de copyright, impartialitate, publicitate ascunsa sau instigare.
Deputatii europeni doresc initierea unei „dezbateri deschise referitoare la statutul blogurilor“.
“Imi pare bine ca, in 2008, un raport despre mass-media include blogurile. Cred ca acestea fac parte din mass-media in secolul 21. Reactiile din blogosfera au demonstrat ca am atins un subiect sensibil; iar un subiect sensibil este un subiect important”, a declarat raportoarea Marianne Mikko, fosta jurnalista, in prezent, membra a Grupului Socialist din Parlamentul European.
Rezolutia adoptata mai cere apararea si promovarea pluralismului mediatic, asigurarea independentei editoriale si jurnalistice si incurajeaza publicarea structurii de proprietate a tuturor formelor de presa.
Comentarii articol (0)