Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care mostenitorilor de drept ai unei persoane li se comunica, de catre chiriasii parintelui decedat, ca locuinta acestuia a fost vanduta, in contractul incheiat fiind stipulat ca decedatul nu are copii.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
O persoana a achizitionat o casa in urma unui divort desfasurat in anul 1987. Chiar daca nu s-a recasatorit, barbatul a locuit cu o alte persoane. Copiii acestuia locuind in afara tarii, au fost de acord ca tatal lor sa locuiasca cu o alta persoana in ultimii doi ani de viata.
Barbatul a decedat in luna februarie a acestui an, iar copiii au aflat de moartea acestuia abia in luna aprilie. Cand au cerut explicatii chiriasilor, acestia au replicat ca nu stiau nimic de existenta unor mostenitori. De asemenea, au mentionat ca imobilul le revine lor din moment ce au incheiat un contract de vanzare-cumparare la 1 octombrie 2007. Acestia sustin ca actul a fost semnat din dorinta persoanei decedate, care intentiona sa se retraga la tara, la parintii sai, dar lucrul acesta nu s-a intamplat.
Contractul de vanzare-cumparare nu a fost facut la notar sau avocat, ci intre persoana care a decedat si firma pe care chiriasii sai o detin. Achitarea casei a fost facuta cu dispozitie de plata, desi firma are cifra de afaceri 0, cu pierderi de peste 100 de milioane, iar, acum, dupa un an, tot persoana decedata figureaza drept proprietar.
Totodata, in contractul de vanzare cumparare nu este trecuta adresa imobilului care este vandut si se declara ca nu exista niciun mostenitor de drept care sa aiba vreun drept asupra imobilului.
Intrebarile userului
Exista vreo sansa de a avea castig de cauza in tribunal tinandu-se cont ca nu exista un certificat care sa ofere calitatea de mostenitori fiilor ?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema
Un user raspunde la aceasta intrebare spunand ca un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect constructia este valabil ca inscris sub semnatura privata, deci dreptul de proprietate a fost transmis in mod valabil. Daca persoana a avut in proprietate si terenul, acesta i se cuvine cu titlu de mostenire.
Acesta adauga ca se poate verifica daca acea dispozitie de plata exista si daca ea a fost executata de banca prin transferarea sumei in contul persoanei decedate. Daca nu, urmasii au dreptul de a cere executarea platii, asa cum si decedatul ar fi putut sa o ceara daca era in viata, dreptul de creanta trecand si el in patrimoniul mostenitorilor.
Daca acea constructie a fost inscrisa in cartea funciara si persoana decedata figureaza acolo ca proprietar, trebuie solicitata dezbaterea succesiunii si eliberarea unui certificat de mostenitor inclusiv pentru casa. Firma care pretinde ca a cumparat nu are decat sa faca dovada existentei contractului si a platii pretului.
Insa, in situatia in care contractul exista si sunt indeplinite toate conditiile de validitate, nu prea exista sanse in privinta casei.
Acesta incheie spunand ca validitatea trebuie analizata in special in privinta starii de discernamant a tatalui la data incheierii actului si ar trebui luata la cunostinta starea psihica de atunci a decedatului.
Un alt user considera ca este important daca banii au fost platiti pana la urma si nu modul in care au fost achitati.
O alta persoana considera ca nefiind trecuta adresa imobilului in contract, acesta nu poate fi valabil, din moment ce una din conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii este aceea de a avea un obiect determinat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (1)