avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mai am dreptul la mostenire????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mai am dreptul la mostenire????

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati am urmatoarea situatie: parintii mei au divortat in 1987, dupa divort tatal meu a cumparat o casa necasatorindu-se niciodata, a locuit cu cineva in casa, cerandu-ne si noua accordul, cum noi locuim in strainatate am fost de accord, aceeia mutandu-se acolo de vreo 2 ani, tatal meu a decedat in februarie 2008, eu cu fratele meu am aflat de moartea lui dupa 2 luni, cand am sunat sa le cer explicatii, mi-au spus ca ei nu stiau nimic ca el ar avea copii si chiar si asa de unde am aflat atat de repede si sa ne luam gandul de la casa pt ca au un contract de vanzare cumparare, un contract care dateaza din 01.10.2007 si care nu a fost facut la notar sau avocat, este facut intre tatal meu si firma pe care ei o detin, ei sustin ca vanzarea a fost facuta din dorinta tatalui meu, pt ca el sa se intoarca la parintii lui la tara, lucru care nu s-a intamplat, el decadand in feb 2008 in aceea casa, achitarea casei a fost facuta cu dispozitie de plata, dar firma are cifra de afaceri 0 cu pierderi de peste 100 de milioane, iar acum dupa un an tot tatal meu figureaza proprietar peste tot, am vreo sansa de castig in tribunal tinand cont ca eu am certificat de calitate de mostenitor? va rog sa ma ajutati..............
Contractul de vînzare-cumpărare avînd ca obiect construcţia este valabil ca înscris sub semnătură privată, deci dreptul de proprietate a fost transmis în mod valabil. Dacă tatăl dumneavoastră a avut în proprietate şi terenul, acesta vi se cuvine cu titlu de moştenire.

Puteţi verifica dacă acea dispoziţie de plată există şi dacă ea a fost executată de bancă prin transferarea sumei în contul tatălui dumneavoastră. Dacă nu, aveţi dreptul de a cere executarea plăţii, aşa cum şi tatăl dumneavoastră ar fi putut să o ceară dacă era în viaţă. Dreptul său de creanţă a trecut şi el în patrimoniul moştenitorilor.

Dacă acea construcţie a fost înscrisă în cartea funciară şi tatăl dumneavoastră figurează acolo ca proprietar, solicitaţi dezbaterea succesiunii şi eliberarea unui certificat de moştenitor inclusiv pentru casă. Firma care pretinde că a cumpărat nu are decît să facă dovada existenţei contractului şi a plăţii preţului. Nu aveţi nicio obligaţie să ţineţi seama de un contract pe care nu l-aţi văzut.

Dacă contractul există şi sunt îndeplinite toate condiţiile de validitate, nu prea aveţi şanse în privinţa case.
Validitatea trebuie analizată în special în privinţa stării de discernămînt a tatălui la data încheierii actului. Aveţi cunoştinţă de starea sa psihică, de eventuale internări, tratamente medicale de specialitate în acea perioadă?

Liviu S.Bordaş
Va multumesc foarte mult, tatal meu era bolnav de ciroza si chiar cu aceasta boala continua sa consume bauturii alcoolice. Contractul de vanzare cumparare nu imi pare valid deoarece nu este trecuta adresa imobilului care este vandut, a fost achitat cu dispozitie de plata, dar nu prin banca.....doar ca au scos un miliard dintr-o firma care are cifra de afaceri 0, eu nu pot sa inteleg cum poti sa achiti un miliard din zero lei, am act de la camera de comert cum ca firma avea cifra de afcerii 0 si de 2 ani mergea pe pierdere, iar tatal meu nu a parasit imobilul dupa vanzare.......iar in acel contract pe care il am se declara ca nu exista nimeni de drept care sa aiba vreun drept asupra imobilului, atunci cum poate sa faca el dovada ca noi suntem mostenitorii.........putea sa fie oricine neavand pe nimeni...nu? nu ma pricep foarte bine, dar logic nu imi iese....va multumesc
Domnule, banii, indiferent cum au fost platiti, au intrat in contul sau in sacosa tatalui? Asta e important, nu cum au fost achitati in teorie, ci daca au fost platiti in practica...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
amaryo30 a scris:

Contractul de vanzare cumparare nu imi pare valid deoarece nu este trecuta adresa imobilului care este vandut,

Nici mie. Una din conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii este aceea de a avea un obiect determinat. Ori, din cate inteleg, ei au cumparat o casa situata in Romania ... pe dreapta. (trebuie vazut daca acel act contine suficiente elemente pentru determinarea bunului - ca fiind cel al tatalui dvs. sau oricare altul).
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate că nu vor fi trecut adresa, ci doar numărul cadastral şi pe cel al CF :)
Poate că...

Actul ar trebui văzut de cineva care ştie ce să caute în el.
Adresaţi-vă unui avocat. Oricum veţi avea nevoie de unul.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare pompi02 pompi02 Buna ziua ! As vrea sa va rog sa ma ajutati cu o problema. Parintii mei traiesc amandoi, au o casa construita pe un teren, care este mostenit de mama mea ... (vezi toată discuția)
Atacare act de vanzare-cumparare kamacho kamacho Buna seara. Tatal meu i-a vandut sorei mele o bucata din curte, unde aceasta isi construieste o casa.Au facut act vanzare-cumparare,dar fara a trece in act o ... (vezi toată discuția)
Cum sa ma pun la adapost ? ContSters41200 ContSters41200 Bine v-am gasit. Situatie : parintii nu se mai inteleg si s-au despartit (locuiesc separat, fara a divorta). Au o casa pe care eu, singurul mostenitor, as ... (vezi toată discuția)