avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare act de Vanzare-Cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare act de Vanzare-Cumparare

Buna seara. Tatal meu i-a vandut sorei mele o bucata din curte, unde aceasta isi construieste o casa.Au facut act vanzare-cumparare,dar fara a trece in act o suma de bani.Eu nu sunt de acord si as dori sa aflu daca pot face ceva impotriva acestui act,tinand cont ca si tata s-a razgandit,am inteles ca se poate ataca ca fiind o donatie mascata,este adevarat?Avem vreo sansa?
Va multumesc anticipat.
Buna seara

Mai ales daca nu s-a prevazut un pret, actul este nul.
daca nu s-a prevazut un pret, banuiesc ca nu a fost facut la notar - nu cred ca un notar ar face o vanzare in care sa nu treaca pretul.
Daca nu s-a facut la notar atunci actul este nul dar ar putea valora ca o promisiune de vanzare.

avocat Boncu Constantin
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
Boncu Constantin, Avocat
Contractul de vînzare-cumpărare are ca element esenţial preţul. Fără preţ, contractul este nul.

Deoarece nu cred că vreun notar a autentificat un astfel de act, am convingerea că e un act sub semnătură privată. Aşa fiind, el este nul şi pentru lipsa formei autentice, iar în acelaşi timp nu poate valora nici donaţie, contractul de donaţie fiind şi el nul dacă nu este autentic.

Dacă este aşa cum am presupus, actul nu poate fi nici măcar o promisiune de vînzare-cumpărare, deoarece şi promisiunea trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii, un preţ exprimat în bani, un preţ serios şi real.

Reveniţi cu amănunte asupra aspectelor de mai sus.

Liviu S.Bordaş
Plata pretului este de esenta contractului de vanzare -cumparare. In lipsa acestuia , contractul poate fi , cel mult , o donatie (daca sunt intrunite conditiile de fond si de forma ale acesteia)

Pretul trebuie sa fie sincer , serios , determinat/determinabil (lasat la aprecierea unei terte persoane)

Instrainarea unui teren se face , insa , in forma autentica , la notar .

Din cele relatate de dvs , actul pare a fi incheiat solo consensu , prin simplul acord de vointa al partilor contractante .

Daca obiectul contractului este un teren , lipsa formei autentice atrage sanctiunea nulitatii absolute , care poate fi invocata de orice persoana care justifica un interes , chiar de catre instanta de judecata din oficiu...

Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Actul a fost facut la notar, dar nu s-a trecut nicio suma pentru ca si notarul stia ca este un act fictiv, in fapt fiind o donatie. Nu a fost facuta decat o evaluare asupra pretului terenului, pentru a se putea stabili cota ce trebuia platita notarului.
Ma intreb ce notar incheie astfel de act , chiar intitulat "contract de vanzare -cumparare" stiind ca ii lipseste unul din elementele esentiale: pretul. In primul rand trebuie sa stie ca acest aste nul prin lipsa acestui element determinant.
Sunteti sigur ca este un contract de vanzare - cumparare si nu unul de donatie?

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare avocat nicomaz nicomaz buna ziua as avea o nelamurire va rog se poate face un act de vanzare cumparare cu ajutorul unui avocat?se poate evita notarul? precizez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
forma autentica in cazul cesiunii cu titlu gratuit a partilor sociale? herculeroco herculeroco in cazul cesiunii cu titlu gratuit a partilor sociale este necesara forma autentica pentru inregistrarea la Registrul Comertului? (vezi toată discuția)
Anularea promisiuni de vanzare mirela andrada mirela andrada cum se poate anula o promisiune de vinzare sub semnatura privata la terenuri cu legea 18/1991 care au o interdictie de vanzare pe 10 ani (vezi toată discuția)