avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare cumparare

Buna ziua ! As vrea sa va rog sa ma ajutati cu o problema. Parintii mei traiesc amandoi, au o casa construita pe un teren, care este mostenit de mama mea in urma unui partaj voluntar, este pe numele ei, dar casa este pe numele amandurora.Mama mea vrea sa dea fratelui meu prin contract de vanzare cumparare o parte din terenul pe care este construita casa, cu drum de acces pe langa casa deja construita(vrea sa construiasca o casa in spatele celei deja existente). Eu si sora mea nu suntem de acord cu aceasta hotarare si tatal meu de asemea, cu atat mai mult cu cat mama mea a facut demersurile pentru cadastru fara ca tatal meu sa stie. Va intreb : poate sa faca act de vanzare cumparare fara acordul tatalui si al fiicelor ei? Daca da, se poate ataca in instanta?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:57, 16 Noiembrie 2008
Fiind singurul proprietar asupra terenului, mama poate să dispună de el. Deci poate să-l dezmembreze şi să înstrăineze lotul liber de construcţii.

Faptul că mama dumneavoastră a construit, împreună cu soţul ei, o casă pe acel teren, nu-i conferă soţului decît un drept de proprietate asupra casei (bun comun cu soţia sa) şi un drept de folosinţă asupra terenului. Dacă acest drept de folosinţă nu este stînjenit prin lotizarea terenului, nu are temei să se opună. Cu atît mai puţin ceilalţi copii, care nu au niciun drept real asupra terenului.

Liviu S.Bordaş
Themis a aratat foarte frumos si argumentat cum se prezinta situatia.
Totusi, ati putea sa faceti cumva sa va legati de faptul ca pe teren se afla casa care este bun comun.Poate ca s-ar putea incerca o actiune in justitie.In caz de proces vor exista ceva probleme pt mama dvs.

Pe de alta parte, poate ca ar trebui sa reusiti sa purtati o discutie cu mama dvs si in prezenta unui avocat care sa-i explice lucruri care sa ii dea de inteles ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple.
Din punct de vedere juridic situatia trebuie studiata cu mare atentie intrucat proprietarul terenului ar putea deveni si proprietarul casei.
O consultanta juridica vebala cu un avocat care sa caute o solutie ar putea sa va ajute foarte mult.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua ! Mai am 2 intrebari vis-a-vis de subiectul anterior - "Act vanzare cumparare". Nu stiu ce inseamna "rol agricol" si "rol fiscal". Mentionez ca acestea sunt pe numele tatalui meu si de asemenea tot el plateste si impozitul.
1) Avem vreun castig de cauza din acest punct de vedere ?
2) Daca totusi se incheie actul, cum se poate dovedi ca pretul a fost fictiv sau ca suma respectiva nu a fost platita ?
Va multumesc !
pompi02 a scris:

Buna ziua ! Mai am 2 intrebari vis-a-vis de subiectul anterior - "Act vanzare cumparare". Nu stiu ce inseamna "rol agricol" si "rol fiscal". Mentionez ca acestea sunt pe numele tatalui meu si de asemenea tot el plateste si impozitul.
1) Avem vreun castig de cauza din acest punct de vedere ?
2) Daca totusi se incheie actul, cum se poate dovedi ca pretul a fost fictiv sau ca suma respectiva nu a fost platita ?
Va multumesc !


1. Nu. Plata sarcinilor fiscale nu-l face pe tatăl dumneavoastră proprietar.

2. Dacă actul încheiat este, în fapt, o simulaţie, o donaţie deghizată, atunci dumneavostră, fiind terţ (străin) faţă de acel act, puteţi să dovediţi simulaţia cu orice mijloace de probă, dar numai la moartea mamei dumneavoastră, cînd veţi avea dreptul de a cere constatarea încălcării rezervei succesorale. Pînă atunci nu aveţi calitate procesuală într-un astfel de demers, mama fiind liberă să încheie, în timpul vieţii, orice act cu privire la bunuri din patrimoniul ei.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)
Diverse probleme legate de o constructie fara autorizatie biliargiul biliargiul In primul rand buna ziua. In al doilea rand as dori consilierea dumneavoastra in urmatoarea situatie.Locuiesc intr-o casa construita de tatal meu fara ... (vezi toată discuția)
Partaj cu probleme mihnea-ion mihnea-ion Casatorit din anul 2000, cumparat apartament in anul 2000 inainte de casatorie, dar luat pe numele unui prieten in ideea de achizitionare apartament prin ... (vezi toată discuția)