Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) considera ca Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2006 pentru modificarea Codului de Procedura Penala, adoptata saptamana trecuta de Camera Deputatilor, contravine Constitutiei si Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
In acest context, Procurorul General al Parchetului de pe langa ICCJ a sesizat Presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernul, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Avocatul Poporului, indicand argumentele pentru care considera ca unele prevederi contravin Constitutiei si cerandu-le sa aprecieze asupra necesitatii de a sesiza Curtea Constitutionala anterior promulgarii legii.
Intr-un comunicat emis miercuri, Parchetul de pe langa ICCJ apreciaza ca prin modificarile esentiale aduse Codului de Procedura Penala este
incalcat principiul separatiei puterilor in stat si sunt
afectate principiile fundamentale pe baza carora functioneaza procesul penal, prin limitarea dreptului organelor judiciare de a aprecia asupra probelor administrate pentru justa solutionare a cauzelor.
"Legea reflecta o
tendinta evidenta de limitare a atributiilor procurorului, lipsindu-l de instrumentele care ii permit sa isi indeplineasca intr-un mod eficient rolul constitutional, tendinta constatata si de catre Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 29 noiembrie 2007, ale carei observatii au fost ignorate pe parcursul procesului legislativ", se arata in acelasi comunicat.
Totodata, Parchetul de pe langa ICCJ considera ca "noile prevederi reprezinta o
obstructionare a infaptuirii justitiei prin tergiversarea solutionarii dosarelor si impiedicarea administrarii unor mijloace de proba, si se afla in conflict cu dispozitiile Constitutiei si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, ele sunt de natura sa afecteze capacitatea statului roman de a raspunde solicitarilor de cooperare judiciara internationala si de a-si respecta obligatiile asumate prin semnarea conventiilor internationale."
Legea pentru aprobarea OUG nr. 60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, a fost
supusa reexaminarii de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la sfarsitul anului trecut.
Presedintele a sustinut, la acea data, ca modificarile aduse Codului de procedura penala vizeaza “accentuarea drepturilor persoanelor invinuite sau inculpate in cauze penale si implica restrangerea grava a prerogativelor organelor judiciare insracinate cu cerecetarea si judecarea acestor cauze”.
Legea de aprobare a OUG nr. 60/2006, adoptata initial de Camera deputatilor, ca for decizional, si asupra careia presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea, a fost criticata si de procurori, care i-au inaintat o serie de propuneri de modificare ministrului justitiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu.
______
- Lege privind aprobarea OUG nr.60/2006,
in forma trimisa spre promulgare, poate fi consultata aici.
- Puteti consulta si:
Observatiile Parchetului de pe langa ICCJ cu privire la conflictul dintre prevederile Legii privind aprobarea O.U.G. nr. 60/2006 si cele ale Constitutiei Romaniei si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului
Observatiile Parchetului de pe langa ICCJ cu privire la modul in care va fi afectata desfasurarea procesului penal prin modificarile aduse Codului de Procedura Penala
Comentarii articol (1)