avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă S-a gasit solutia aplicarii Deciziei 25/2008- in ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

S-a gasit solutia aplicarii Deciziei 25/2008- in sensul existentei unei sanctiuni

Avand in vedere ca in legatura cu acesta situatie in practica instantelor nu exista o opinie unitara in ceea ce privete consecintele nerespectarii acestor dispozitii considerate imperative de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sedinta dintre membrii comisiei “ Unificarea practicii judiciare” impreuna cu Presedintele Sectiei Penale de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezentantul parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Presedintii sectiilor penale ale curtilor de apel avand ca obiect unificarea practicii judiciare din data de 25 martie 2009 s-a stabilit ca opinia majoritara corecta de interpretare a dispozitiilor art. 159 alin 8 teza a II-a C.proc.pen in cazul nerespectarii acestora este incetarea de drept a masurii arestarii preventive.
In cadrul acestei sedinte s-a sustinut de catre presedintii sectiilor penale ale Curtilor de Apel si nu numai urmatoarele: “ S-a mai aratat in sustinerea acestei opinii ca pentru garantarea dreptului la libertate si la siguranta persoanei, se impune sa se considere ca intr- astfel de materie, nerespectarea cerintelor vizand termenul prevazut de art. 159 alin 8 teza a II-a C.proc.pen, constiuie o incalcare a normelor procedurale ce asigura justa solutionale a cauzei, de natura celor la care se face referire in art. 197 alin.4 teza finala C.proc.pen, astfel ca aceasta nu se poate indrepta decat prin incetarea de drept a masurii ca efect al nerespectarii termenului imperativ privind solutionarea recursului inainte de expirarea duratei arestarii preventive dispusa anterior incheierii atacate”( pag.4-6 din Minuta)
Avand in vedere aceasta motivare si aceasta opinie majoritara, in sedinta din 17 iunie 2009 de la Consiliul Superior al Magistraturii s-a pus in discutie din nou acesta problema de drept in sensul existentei unei practice neunitare ( Acesta problema fiind ridicata de Curtea de Apel Timisoara) in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 159 alin 8 teza a II-a C.proc.pen. Concluzia majoritara fiind “ se aplica decizia in interesul legii nr.25 din 2 iunie 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.”( pag 34-35 din Minuta).
Cuprinsul minutelor se gaseste pe site-ul CSM
Ne puteti indica exact de unde reiese sanctiunea?
Imi vine extrem de greu sa cred ca sanctiunea in conditiile legislative actuale ar fi incetarea de drept a masurii preventive.

Nu pot sa inteleg cum ar putea sa inceteze de drept aceasta masura preventiva in lipsa existentei unei sanctiuni prevazute de lege.
Pot sa va spun ca sunt chiar nedumerit.
Din Decizia nr 25 din 2008 nu retin ca ar rezulta existenta sanctiunii incetarii de drept a masurii preventive...

avocat Claudiu Lascoschi
buna ziua. va rog frumos imi puteti spune si mie in mod concret unde se afla aceasta minuta pe site - ul csm.
Interpretarea nu este data de mine ci de presedintii sectiilor penale ale Curtilor de Apel , Presedintele sectiei penale a Inaltei Curti de casatie si justitie, reprezentantul parchetului de pe langa ICCJ. Acestia in cadrul sedintei de la CSM pentru unificarea practicii judiciare au stabilit prin opinie majoritara aceasta motivare.
Incerc sa va dau si documentul de la CSM respectiv minuta. Aceasta se gaseste oricum pe site-ul CSM.
Recunosc ca si eu am fost uimita cand am citit negru pe alb aceasta interpretare si mai ales de faptul ca este considerata cea corecta de catre acesti distinsi reprezentanti.
Am considerat ca este o informatie poate utila pentru cei care vor vreodata sa sustina in instanta asa ceva.
buna ziua. imi puteti spune si mie unde sa caut in site fiindca nu prea gasesc
b99juv a scris:

buna ziua. va rog frumos imi puteti spune si mie in mod concret unde se afla aceasta minuta pe site - ul csm.


Accesati site-ul CSM, mergeti la sectiunea Reforma Justitiei apoi accesati Mecanisme de realizare a reformei justitiei si la final accesati 2 Comisia de unificare a practicii judiciare
Acolo veti gasi in format pdf cele 2 minute adica cea 17 iunie 2009 si cea din 25 martie.
Daca nu va descurcati spuneti-mi si incerc sa vi le trimit pe mail.

Alte discuții în legătură

Taxa de prima inmatriculare Sophya Sophya BUna ziua. Stie cineva daca se mai poate recupera taxa de prima inmatriculare pt auvehicul achizitionat in 2009 - 2010? nu este tardiva introducerea actiunii ... (vezi toată discuția)
Recurs incheiere prin care s-a dispus prelungirea masurii arestului preventiv lori_moldovan lori_moldovan Conform disp. art. 159 alin. 8 teza II-a recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a prelungit masura arestului preventiv trebuie sa se judece inainte ... (vezi toată discuția)