avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recurs incheiere prin care s-a dispus prelungirea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recurs incheiere prin care s-a dispus prelungirea masurii arestului preventiv

Conform disp. art. 159 alin. 8 teza II-a recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a prelungit masura arestului preventiv trebuie sa se judece inainte de expirarea duratei arestarii preventive.
Intrebarea mea este: Daca recursul se judeca dupa expirarea duratei arestului, masura arestului inceteaza de drept?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:22, 14 Martie 2010
Cel arestat trebuieste pus in libertate,imediat ,dupa expirarea mandatului,la data,ora,ziua si luna respective.
O astfel de eroare,poate duce la punerea in libertate a persoanei arestate,datorita expirarii mandatului de arestare.
ba nuuuuu!!!:slap: nu e asa! recursul declarat impotriva masurii prelungirii arestarii preventive nu trebuie judecat pana la expirarea mandatului vechi care sa prelungit inainte de expirare..daca era vorba de judecarea prelungirii arestarii preventive dupa trecerea termenului, daaa.. atunci trebuia sa se dispuna eliberarea inculpatului
lori_moldovan a scris:

Conform disp. art. 159 alin. 8 teza II-a recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a prelungit masura arestului preventiv trebuie sa se judece inainte de expirarea duratei arestarii preventive.
Intrebarea mea este: Daca recursul se judeca dupa expirarea duratei arestului, masura arestului inceteaza de drept?



Nu se intampla nimic.
Ramane arestat daca nu se admite recursul pe fondul cauzei.

avocat Claudiu Lascoschi
M-am referit doar la depasirea/expirarea duratei mandatului sub puterea caruia se afla arestat invinuitul.
Avand in vedere disp.art 159 al.8 teza a II-a cpp, potrivit carora recursul impotriva incheierii prin care s-a hotarat asupra prelungirii arestarii preventive se solutioneaza inainte de expirarea duratei arestarii preventive dispuse anterior incheierii atacate, dar si avand in vedere disp.art140 indice 3 al.5 cpp, pe cale de exceptie instanta trebuie sa constate incetata de drept masura arestarii preventive prelungita in conditiile incheierii recurate, ca efect al nerespectarii termenului imperativ privind solutionarea recursului inainte de expirarea duratei arestarii preventive.
Astfel dispozitia "inainte de expirarea duratei arestarii dispuse interior incheierii atacate" are caracter imperativ si nu de recomandare ceea ce si Decizia nr.25/02/06.2008 a ICCJ a statuat prin admiterea recursului in interesul legii declarat in acest sens.
Aceasta decizie este general obligatorie pentru instante, pentru ca ea stabileste ca textul mai sus aratat nu vine sa stabileasca un termen prevazut de lege, ci un termen imperativ de solutionare a recursului declarat impotriva incheierilor privind prelungirea arestarii preventive, deci sanctionat cu nulitatea absoluta prev.de art.197 al.1si al.4 cpp.
Amintesc pe aceasta cale si practica instantele prahovene care respecta riguros acest termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)
Decizia 25/2008 a iccj incalcata de curtea de apel bucuresti Aloysia Aloysia Am avut ieri termen de recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus prelungirea arestarii preventive. [b][b]Problema:[/b] [/b]Ieri adica 2.11.2009 ... (vezi toată discuția)