Am avut ieri termen de recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus prelungirea arestarii preventive. Problema:Ieri adica 2.11.2009 mandatul de arestare preventiva expirase .
Potrivit Deciziei nr. 25.2008 a ICCJ Dispozitiile art. 159 alin. 8 fraza a II-a din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca:
1. sintagma folosita de legiuitor "inainte de expirarea duratei arestarii preventive dispuse anterior incheierii atacate" are caracter imperativ, si nu de recomandare;
2. recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a dispus admiterea sau respingerea propunerii de prelungire a masurii arestarii preventive va fi solutionat intotdeauna inainte de expirarea duratei arestarii preventive dispuse anterior incheierii atacate.
Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 3 din Codul de procedura penala
Am ridicat aceasta problema in fata instantei. Instanta sesizand expirarea mandatului a intrebat daca exist in Cod vreo sanctiune in cazul nerespectarii dispozitiilor art. 159 alin 8 CPP.
Atat eu cat si colegii mei din dosar am sustinut ca art 185 alin. 2 Cpp prevede clar ce se intampla in cazul in care termenul este depasit.
Instanta a unit exceptia cu fondul urmand dupa concluziile noastre sa de-a cuvantul procurorului.
Va mentionez ca procurorul a sustinut faptul ca decizia inaltei curti este obligatorie si ca prevederile art 159 alin 8 Cpp sunt imperativa si ca instanta trebuie sa decida in aceasta privinta tinand cont de decizie
Azi am aflat solutia : " Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpati "
Credeti ca este o solutie corecta ? va rog argumentati.
Sincer cred ca ieri Curtea de Apel a creat un precedent favorabil pentru Parchet si pentru celelate instante in sensul incalcarii dispozitiilor codului de procedura si a deciziilor Inaltei Curti
Nu cred ca a incalcat nimic in ceea ce priveste motivarea sa.
Au ignorat probabil motivarile avocatilor si au motivat cum au vrut.
Legea este clara in aceasta privinta.Despre lege se poate vorbi in primul rand si in al doile rand despre incalcarea Deciziei ICCJ.
Asteptati sa vedeti motivarea instantei de recurs.
Poate ca ar trebui sa va adresati la CEDO.
Macar s-ar crea o obligatie in plus din partea statului roman.
O problema propriuzisa este insa aceea ca nu exista sanctiune pentru acest caz.