avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum motivam si cum aplicam in practica Decizia 25/2008 ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum motivam si cum aplicam in practica Decizia 25/2008 a ICCJ?

Buna ziua,
Vreau sa supun dezbaterii o problema cu care personal m-am confruntat de 2 ori iar colegi de ai mei de mai multe ori in instanta (respectiv la Curtea de Apel Bucuresti)
ICCJ a rezolvat prin acesta decizie o problema ( interpretarea art.159 alin 8 Cpp) insa nu a mentionat care ar fi sanctiunea in cazul nerespectarii dispozitiilor art 159 alin. 8 Cpp.
Fiind in situatia de a invoca pe cale de exceptie aceasta decizie ( deoarece s-a depasit de mai multe ori termenul de judecare a recursului impotriva Incheierii prin care s-a admis propunerea Parchetului de prelungire a masurii arestarii preventive) si de a motiva sustinerile noastre am supus dezbaterii intr-un cerc de avocati aceasta problema pentru a gasii solutii in sensul unei motivari corecte, sustinute d.p.d.v .legal.
Aceasta situatie doresc sa o dezbat si cu voi deoarece pe de o parte avem o decizie care trebuie aplicata si de care instantele nu tin cont, incalcand drepturile inculpatilor ,pe de alta parte avem reprezentantul Ministerului Public care sustine ca ar trebui aplicata amenda administrativa celui care a inregistrat recursul ( ceea ce este hilar) solicitand totodata instantei sa ia act ca acesta decizie este obligatorie si de alta parte avem avocatii care incearca sa sustina si sa motiveze acesta exceptie pentru ca instanta sa o admita.
In analiza facuta impreuna cu colegii mei am ajuns la mai multe intrebari si anume:
1. Daca se admite exceptia ramane recursul fara obiect?
2. Care ar fi sanctiunea nerespectarii acestei decizii?
3. Care sunt textele de lege pe care trebuie sa ne bazam motivarea in asa fel incat rationamentul nostru logic sa mearga pana la capat?

Aceste intrebari si altele as dori sa le supun si atentiei voastre poate impreuna reusim sa gasim o motivare pe care instantele sa o accepte.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Aloysia , Avocat 19:31, 15 Ianuarie 2010
Nu va ajuta cu nimic in concret.
Am vazut ca multi colegi incearca ceva pe aceasta tema.
Insa nu exista sanctiune.
Se urmareste protejarea juridica a celor arestati din greseala...ca sa spun asa...

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara domnule avocat si La multi ani!!! pe 2010
Stiu ca am mai discutat pe acesta tema cu dvs si aveti dreptate dar daca noi avocatii nu incercam sa gasim o motivare buna pe care sa o aplicam instantele cu siguranta nu se vor sinchisi sa o gaseasca, parchetul rade efectiv de noi iar in acest sistem drepturile inculpatilor fie ei vinovati sau nu sunt incalcate.
De asemenea stiu ca este un subiect controversat si ca da mari batai de cap atat colegilor nostri care l-au ridicat ca si celor care vor sa ridice.
La multi ani !

Din punctul meu de vedere colegii avocati nu au sanse de reusitita.M-au intrebat multi verbal.
Nu exista o sanctiune de ordin procedural.

Daca instantele ar incalca normele procedurale si in cazul in care s-ar da un mandat de 35 de zile, ce sanse credeti ca pot fi sub aspect procedural?

Nu se poate face nimic concret in lipsa unei sanctiuni procedurale.
Ar trebui modificata legea, dar acest lucru nu se va intampla.
Parerea mea este ca niciun avocat din tara nu va reusi in aceasta chestiune.

avocat Claudiu Lascoschi
Aveti dreptate in ceea ce spuneti insa alaturi de cativa colegi penalisti intr-una din dezbaterile pe aceasta tema am ajuns la urmatorul rationament.
Ridicand acesta exceptie obligatoriu trebuie solicitat unirea exceptiei cu fondul pentru a nu ramane recursul fara obiect -acesta fiind primul pas.
In motivarea exceptiei trebuie facuta o trimitere la prevederile art 140 alin 1 lit.a Cpp care prevede ca o masura preventiva inceteaza de prept daca expira termenul prevazut de lege. La fel art 185 alin 2 Cpp ne arata ca atunci cand o masura procesuala nu se poate lua decat pe un anumit termen expirarea acestuia atrage de drept incetarea masurii.
Aceste doua articole vin in sprijinul art.140 ind3 Cpp alin 5 care prevede foarte clar termenul de inaintare a dosarului de recurs si de solutionare
Din pacate acest rationament functioneaza pana la un puncat. Instanta a acceptat cat de cat acesta sustinere insa s-a lovit de urmatoarea problema pe care ne-a si ridicat-o si anume : daca admit exceptia inseamna ca recursul nu mai are obiect si ca ramane valabila Incheierea Tribunalului daca resping exceptia si judec recursul cum sa mai motivez o admitere a recursului pe motiv ca s-a depasit cu mult termenul.
Nefiind procuror nu vreau sa motivez, dar neexistand sanctiune nu se poate face nimic, legal vorbind.
Niciunul din textele de lege susindicate nu sunt aplicabile efectiv.

Singura varianta ar fi ca legea sa prevada sanctiunea pentru nerespectarea termenului, ceea ce nu se va intampla, cred eu.

Si eu am preocupari fata de durata masurilor dar acolo merge invocata sanctiunea.Pe mine ma mira faptul ca multi colegi nu invoca anumite aparari dar incearca aici, unde chiar nu vad sanse.
In speta dvs. nu se poate aplica ceea ce merge invocat in privinta duratei masurii preventive.
Ar trebui ca avocatii sa sustina modificarea codului.Exista posibilitatea initierii unui proiect de lege.Asa s-ar rezolva aceasta problema, evident, daca parlamentul ar adopta modificarea legislativa.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Decizia 25/2008 a iccj incalcata de curtea de apel bucuresti Aloysia Aloysia Am avut ieri termen de recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus prelungirea arestarii preventive. [b][b]Problema:[/b] [/b]Ieri adica 2.11.2009 ... (vezi toată discuția)
Recurs incheiere prin care s-a dispus prelungirea masurii arestului preventiv lori_moldovan lori_moldovan Conform disp. art. 159 alin. 8 teza II-a recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a prelungit masura arestului preventiv trebuie sa se judece inainte ... (vezi toată discuția)
Rejudecare propunere de arestare preventiva ayahuasca ayahuasca credeti ca este posibil ca o instanta de recurs, care solutioneaza recursul inculpatului impotriva incheierii instantei de fond prin care s-a dispus arestarea ... (vezi toată discuția)