In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 704 de joi, au fost publicate Normele metodologice privind modul de tinere al registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2594/C/2008.
Oficiul National al Registrului Comertului a elaborat la inceputul lunii septembrie proiectul normelor metodologice cu scopul de a constitui un instrument practic si util pentru persoanele supuse obligatiei de inregistrare si sa asigure o practica unitara privind modul de tinere a registrelor si de efectuare a inregistrarilor la nivelul oficiilor registrului comertului.
„De la lansarea in dezbatere publica a proiectului si pana la publicarea in Monitorul Oficial, am primit un numar important de sugestii din partea avocatilor, notarilor, practicienilor in insolventa, consilierilor juridici precum si a persoanelor interesate. Consider ca acest demers este un succes atat al ONRC cat si al Ministerului Justitiei ”, a declarat Calin Bogdan Gaurean, director general adjunct.
”Emiterea unor noi norme a fost absolut necesara datorita noilor realitati determinate de modificarile legislative din ultimii 10 ani si implementarea normelor comunitare,odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana” a adaugat Calin Bogdan Gaurean.
Normele metodologice urmaresc sistematizarea modului de tinere a registrelor comertului si de efectuare a inregistrarilor, fiind structurat in cinci titluri, capitole si sectiuni corespunzatoare acestora.
Astfel,
Titlul I stabileste, la nivel organizatoric,
continutul fiecaruia dintre registrele prevazute la art. 12 din Legea nr. 26/1990 privind Registrul comertului.
Titlul I mai prevede si
categoriile de persoane care se inregistreaza in fiecare dintre registre, precum si datele, actele si faptele care se inregistreaza.
Titlul II prezinta
inregistrarile care se fac in registrul comertului, cum ar fi: inmatricularea, inscrierea de mentiuni, radierea, depunerea si/sau mentionarea de acte, inregistrari din oficiu sau indreptarea erorilor materiale.
Titlurile III si IV trateaza
eliberarea informatiilor din registrul comertului computerizat,
a copiilor certificate ale documentelor existente in dosarele persoanelor inregistrate si a
duplicatelor si, respectiv,
serviciile de asistenta prestate de ONRC prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, in temeiul competentelor stabilite prin lege.
Titlul V cuprinde
prevederi referitoare la data intrarii in vigoare a normelor, data ulterioara publicarii acestora in Monitorul Oficial,
obligatiile care revin institutiei pentru punerea in aplicare a acestora, precum si dispozitii tranzitorii aplicabile pana la acea data.
Comentarii articol (1)