avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Noile norme metod. privind funct. Reg.Com. publicate ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Noile norme metod. privind funct. Reg.Com. publicate in M.O.

S-au publicat in M.O. noile Norme Metodologice privind functionarea Registrului Comertului, care le-au inlocuit pe cele vechi, din 1998.
Legea de aprobare se numeste:
Ministerul Justiţiei- Ordin nr. 2594 din 10/10/2008- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 704 din 16/10/2008
pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrărilor şi de eliberare a informaţiilor.

Cam care ar fi principalele modificari aduse ?

Deocamdata, am aflat de 3 noutati:

- administratorul, pe langa acea declaratie pe proprie raspundere ca indeplineste conditiile pt. a fi admin. si specimenul de semnatura, va semna si o declaratie ca accepta mandatul de administrator in conditiile prevazute in actul constitutiv.

- nu se vor mai accepta delegatii simple ci doar cele speciale pentru consilierii juridici. In rest, imputerniciri avocatiale si procuri.

- pentru rezervarea de denumire ar fi necesara si prezentarea imputernicirii

Deocamdata o pot confirma din proprie experienta doar pe prima (cu prezentarea declaratiei administratorului ca isi accepta mandatul).

Dvs. ce stiti despre noile modificari ? Este interesant de stiut.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
ionutanton777ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: live_maz , utilizator 19:35, 21 Noiembrie 2008
ionutanton777ro a scris:
- administratorul, pe langa acea declaratie pe proprie raspundere ca indeplineste conditiile pt. a fi admin. si specimenul de semnatura, va semna si o declaratie ca accepta mandatul de administrator in conditiile prevazute in actul constitutiv.

Asta nu e o chestie noua, e prevazuta si de legea 31 la SA: "Pentru ca numirea unui administrator, respectiv a unui membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, să fie valabilă din punct de vedere juridic, persoana numită trebuie să o accepte în mod expres" (art. 153^12).

- nu se vor mai accepta delegatii simple ci doar cele speciale pentru consilierii juridici. In rest, imputerniciri avocatiale si procuri.

Adica procuri autentice, nu simple.

- pentru rezervarea de denumire ar fi necesara si prezentarea imputernicirii

Bun, si daca o faci in nume propriu, dupa care de fapt altcineva o foloseste (asa cum am vazut si pana acum foarte des)? Verifica cineva cui a fost eliberata ca sa intrebe de ce?
Orice minune tine trei zile. Sunt curios ce-o sa faca registrul cand va fi cineava imputernicit prin hot. AGA sa indeplineasca formalitatile de inregistrare?
Eventual chiar AGA tinuta inainte de intrarea in vigoare a normelor... :giggle:
trebuie delegatii speciale pentru consilierii juridici sau imputerniciri avocatiale si procuri chiar si pentru depunere bilanturi????#-o
Ordinul scrie ca "inregistrarea in registrul comertului actelor si faptelor prevazute de lege" necesita noile formalitati, iar bilantul nu se inregistreaza ci se depune. Cred ca in acest caz nu e nevoie de vreo forma speciala.

Alte discuții în legătură

Problema legata de depunerea actelor societatii la rc live_maz live_maz conform art.18 (2) din ordinul arivind aprobarea Normelor met privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare ... (vezi toată discuția)
Registrul comertului gabitzaalex gabitzaalex buna ziua, sunt relativ noua pe acest forum si as vrea sa salut pe toti cei ce-l uziteaza. am si eu o intrebare pentru distinsii consultanti: am auzit de ... (vezi toată discuția)
Depunere documente la registrul comertului Ostafi Daniel Adrian Ostafi Daniel Adrian Buna ziua Am o intrebare referitoare la depunerea documentatiilor la registrul comertului si anume daca salariatul unui avocat poare depune documentatii la ... (vezi toată discuția)