Dar de fapt, si tu te situezi undeva, in spatele unei virgule. Cel mai adesea, te afli in expectativa. La un moment dat te vei muta dintr-o casuta a tabelului, in alta. Poate chiar vei schimba numitorul unui raport sau relatiile cu una dintre cele doua coordonate ale graficului. Sau poate vei schimba cu totul sistemul ortogonal de axe.
In definitiv, totul se intampla pe principiul never say never. Statutul de victima, infractor sau ignorant este la fel de relativ precum orice alt lucru din aceasta lume. Nu ai de unde stii pe ce pozitie te vei afla in clipa urmatoare. Asadar, daca legile se ocupa de definirea violentei si stabilirea pedepselor, doar tu ai putea sa iti reglementezi sensibilitatea fata de ceea ce se intampla in jur. Si sa intervii, intr-un fel sau altul, aparandu-te sau aparandu-l pe cel de langa tine.
In alta ordine de idei, stiati ca..
- aproximativ 25% din femei au fost agresate fizic in familie cel putin o data, iar peste 10% au fost abuzate sexual.
- in Europa, violenta in familie este principala cauza a mortii si ranirii femeilor intre 16 si 44 de ani
- in Suedia, Germania si Finlanda, cel putin 30-35% dintre femeile cu varste cuprinse intre 16 si 67 de ani au fost victime ale violentei sexuale sau fizice
- daca este luata in calcul si violenta psihologica, procentajul femeilor afectate se ridica pana la 45-50%
- statisticile arata ca 12-15% din femei au trecut printr-o relatie in care au fost agresate, dupa varsta de 18 ani ?
Asadar, am putea spune ca violenta in familie este una dintre cele mai intalnite forme de incalcare a drepturilor omului la nivel mondial.
Violenta, intre stigmatizare si amnezie
Stim cu totii ca in peisajul carpato-danubiano-pontic, ratingul maxim il detin stirile servite odata cu ceaiul de dupa-amiaza. Urmarind comentariile din tabloidele ce au preluat conceptul acestui jurnal de stiri, se poate lesne observa: uimire, indignare si, mai ales, o dorinta acerba de a pleca spre alte meleaguri, considerate a fi mult mai civilizate.
Si totusi, este greu de crezut ca prezentarea acelor evenimente nefaste servesc ca exemplu negativ, cand sportul petului de bere este din ce in ce mai practicat in mediul rural si urban. Atunci, suvoiul perfid al frustrarilor se napusteste asupra vulnerabilitatii nascute din absenta unei educatii.
Desigur, in legislatia noastra exista un act normativ care cauta sa starpeasca actele de violenta din cadrul familiei, si anume, Legea nr. 217/2003. Insa, distanta de la cer la pamant este comparabila cu distanta dintre ceea ce prevede textul legii si ceea ce se intampla in viata de zi cu zi. De ce sa nu recunoastem ca emanciparea femeii este mai mult similara cu dreptul de a vota si nu cu iesirea de sub bocancul barbatului?
In plus, a invoca prevederile legii si a beneficia de protectia autoritatilor, presupune o supradoza de curaj din partea celui asupra caruia se ridica mana. Sa pui capat raiului din care este rupta bataia reprezinta un proces indelung si complicat, care atrage cel mai adesea stimgatizarea, si nicidecum comprehensiune. Poate in cel mai bun caz, tertii ofera o indiferenta de gheata sugerand uitarea si asa, acei putini care cauta scut in calea violentei, isi construiesc o lume nou pe temelia amneziei..
Vatamarea: corporala si spirituala
Odata ca niciodata, bunicii spuneau nepotilor ca fetele nu pot fi atinse nici cu flori. Dupa cum am zis: odata ca niciodata. Mileniul trei aduce revolutie temperamentala: oamenii gasesc un nou centru al universului in ei insisi. Prin urmare, gesturile violente devin obisnuinte cotidiene.
Recent, Ministerul Public a publicat si un Ghid de jurisprudenta in materie penala si procesual penala, elaborat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform caruia, „Vatamarea corporala constituie "slutire" in sensul art. 182 alin. (1) din Codul penal, vatamarea corporala adusa unei persoane, datorita careia aceasta a dobandit un aspect neplacut ca urmare a alterarii armoniei corpului, a regularitatii trasaturilor fizice, fara a avea vreo relevanta imprejurarea ca prin anumite artificii plastice ori protezare, aceste defecte ar putea fi atenuate ori ascunse, deoarece, in asemenea caz, nu are loc un proces de vindecare normal. "
Insa, lumea in catre traim are nervii intinsi la maxim, cand refularile sunt trecute in agenda zilnica, cand oamenii se metamorfozeaza in brute, vrand-nevrand, ar trebui sa existe ghiduri care sa defineasca si interiorul celor care cad victime. Sufletul, si el poate fi vatamat de la un punct. Uneori, ranile sale sunt irecuperabile.
In conditiile astea, ar trebui reglementati parametrii in care se poate manfiesta actul de violenta, astfel incat, interiorul victimei sa nu fie si el slutit.
Comentarii articol (4)