De astazi intra in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 75 din 30/09/2004, pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãþilor la înregistrarea în registrul comerþului a persoanelor fizice, asociaþiilor familiale ºi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum ºi la autorizarea funcþionãrii persoanelor juridice.
Se asteapta o perioada tulbure pentru persoanele care se vor adresa Registrelor din Romania in zilele urmatoare, mai ales ca modificarile includ elemente de procedura si de formularistica.
Avocatnet.ro o sa va tina la curent cu evolutia acestei situatii pe parcursul zilelor urmatoare.
Pana atunci, va invitam sa parcurgeti inca o data ordonanta in text integral.
Ordonanta de urgenta nr. 75 din 30/09/2004, pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãþilor la înregistrarea în registrul comerþului a persoanelor fizice, asociaþiilor familiale ºi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum ºi la autorizarea funcþionãrii persoanelor juridice
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 932 din 12/10/2004
Art. I. - Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãþilor la înregistrarea în registrul comerþului a persoanelor fizice, asociaþiilor familiale ºi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum ºi la autorizarea funcþionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - În scopul simplificãrii procedurilor administrative ºi promovãrii calitãþii serviciilor se instituie prezenta procedurã de înmatriculare în registrul comerþului ºi de înregistrare fiscalã a persoanelor fizice, asociaþiilor familiale ºi persoanelor juridice, precum ºi de autorizare a funcþionãrii pe baza declaraþiilor-tip pe propria rãspundere ale persoanelor juridice care, potrivit legii, au obligaþia sã cearã înmatricularea în registrul comerþului."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Societãþile comerciale, societãþile ºi companiile naþionale, grupurile de interes economic, regiile autonome ºi organizaþiile cooperatiste, sucursalele înfiinþate de acestea, precum ºi alte persoane juridice care se înregistreazã în registrul comerþului potrivit unor acte normative speciale sunt denumite în sensul prezentei legi solicitanþi."
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Autorizarea funcþionãrii solicitanþilor se face cu îndeplinirea procedurii prevãzute de prezenta lege ºi de actele normative speciale, armonizate cu prevederile prezentei legi."
4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Prin autorizarea funcþionãrii, în sensul prezentei legi, se înþelege asumarea de cãtre solicitant a responsabilitãþii privitoare la legalitatea desfãºurãrii activitãþilor declarate.
(2) Activitãþile cu impact semnificativ asupra mediului vor fi autorizate din punct de vedere al protecþiei mediului de cãtre autoritãþile competente de protecþia mediului, la sediile acestora. Procedura de autorizare ºi lista activitãþilor cu impact semnificativ asupra mediului vor fi stabilite prin ordin al ministrului mediului ºi gospodãririi apelor, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi."
5. Alineatele (2) ºi (4) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Solicitarea efectuãrii înregistrãrii în registrul comerþului se face la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal de cãtre fondatori, administratori sau de reprezentanþii acestora, precum ºi de orice persoanã interesatã, în condiþiile legii, prin întocmirea cererii de înregistrare.
............................................................................................
#PAGEBREAK# (4) Solicitanþii prevãzuþi la art. 2 dobândesc personalitate juridicã, conform legii, de la data înregistrãrii în registrul comerþului a încheierii judecãtorului-delegat, prin care se dispun autorizarea constituirii ºi înmatricularea, dacã legea nu dispune altfel."
6. Alineatele (1) ºi (3) ale articolului 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) La înmatriculare solicitanþilor li se elibereazã certificatul de înregistrare conþinând numãrul de ordine din registrul comerþului ºi codul unic de înregistrare atribuit de Ministerul Finanþelor Publice, însoþit de încheierea judecãtorului-delegat, precum ºi de alte acte prevãzute de prezenta lege.
............................................................................................
(3) Termenul de eliberare a certificatului de înregistrare ºi, dupã caz, a certificatului de înscriere de menþiuni este de 3 zile, respectiv 5 zile, calculat de la data înregistrãrii cererii potrivit dispoziþiilor Codului de procedurã civilã, dacã judecãtorul-delegat nu dispune altfel."
7. Alineatul (3) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pe parcursul existenþei persoanei juridice dovada privind starea acesteia, referitoare la funcþionare, dizolvare, reorganizare, lichidare, insolvenþã, reorganizare judiciarã, faliment sau suspendare temporarã a activitãþii, se face cu extrasul de registru emis de oficiul registrului comerþului de pe lângã tribunal, valabil 30 de zile de la data emiterii."
8. Alineatul (5) al articolului 9 se abrogã.
9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Solicitarea înregistrãrii fiscale se face prin depunerea cererii de înregistrare la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal, iar atribuirea codului unic de înregistrare de cãtre Ministerul Finanþelor Publice este condiþionatã de admiterea cererii de înregistrare în registrul comerþului de cãtre judecãtorul-delegat."
10. Alineatul (2) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe baza datelor transmise potrivit prevederilor alin. (1) Ministerul Finanþelor Publice atribuie, în termen de maximum 8 ore, codul unic de înregistrare."
11. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În vederea eliberãrii de cãtre biroul unic din cadrul oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal a certificatului de înregistrare conþinând codul unic de înregistrare sau, dupã caz, a certificatului de înscriere de menþiuni, solicitantul are obligaþia sã depunã, o datã cu cererea de înregistrare ºi actele doveditoare, declaraþia-tip pe propria rãspundere, semnatã de asociaþi sau de administratori, din care sã rezulte, dupã caz, cã:
a) persoana juridicã nu desfãºoarã, la sediul social sau la sediile secundare, activitãþile declarate, o perioadã de maximum 3 ani;
b) persoana juridicã îndeplineºte condiþiile de funcþionare prevãzute de legislaþia specificã în domeniul prevenirii ºi stingerii incendiilor (P.S.I.), sanitar, sanitar-veterinar, protecþiei mediului ºi protecþiei muncii, pentru activitãþile precizate în declaraþia-tip.
(2) Orice modificare cu privire la cele declarate atrage obligaþia solicitantului de a depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal o nouã declaraþie-tip pe propria rãspundere corespunzãtoare modificãrilor intervenite.
(3) Oficiul registrului comerþului de pe lângã tribunal înregistreazã în registrul comerþului datele din declaraþiile-tip prevãzute la alin. (1) ºi (2)."
12. Articolul 16 se abrogã.
13. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Procedura de autorizare a funcþionãrii pe baza declaraþiei-tip pe propria rãspundere se desfãºoarã prin intermediul biroului unic din cadrul oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal, la care solicitantul are obligaþia înregistrãrii sediului social sau secundar.
(2) Oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale, prin birourile unice, efectueazã urmãtoarele activitãþi:
a) primesc, verificã ºi înregistreazã cererile de înregistrare ºi actele depuse în susþinerea acestora, precum ºi declaraþiile-tip prevãzute la art. 15;
b) încaseazã taxele ºi tarifele pentru operaþiunile efectuate de oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale, precum ºi cele datorate altor autoritãþi implicate în procedura de înregistrare;
c) þin în sistem computerizat evidenþa declaraþiilor-tip prevãzute la art. 15;
d) transmit autoritãþilor publice competente declaraþiile-tip prevãzute la art. 15, în copie, ºi, pe cale electronicã, datele de identificare ale persoanelor juridice înregistrate în registrul comerþului;
e) completeazã ºi emit în termen certificatele constatatoare privind înregistrarea declaraþiilor-tip prevãzute la art. 15, potrivit prezentei legi;
f) urmãresc termenele prevãzute de prezenta lege ºi elibereazã solicitanþilor certificatele de înregistrare, certificatele de înscriere de menþiuni, încheierile judecãtorului-delegat, precum ºi certificatele constatatoare prevãzute la lit. e)."
#PAGEBREAK#14. Dupã articolul 17 se introduc trei noi articole, articolele 17-1, 17-2 ºi 17-3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 171. - (1) Biroul unic din cadrul oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal, pe baza declaraþiilor-tip prevãzute la art. 15, elibereazã solicitanþilor certificate constatatoare care atestã cã:
a) s-a înregistrat declaraþia-tip pe propria rãspundere, din care rezultã cã la sediul social sau secundar nu se desfãºoarã activitãþile prevãzute în actul constitutiv sau modificator;
b) s-a înregistrat declaraþia-tip pe propria rãspundere, din care rezultã cã sunt îndeplinite condiþiile de funcþionare prevãzute de legislaþia specificã în domeniul prevenirii ºi stingerii incendiilor (P.S.I.), sanitar, sanitar-veterinar, protecþiei mediului ºi protecþiei muncii, pentru activitãþile declarate;
c) s-a înregistrat declaraþia-tip pe propria rãspundere, din care rezultã modificãrile intervenite faþã de declaraþia-tip anterioarã.
(2) Certificatele constatatoare prevãzute la alin. (1) lit. a) ºi b) se elibereazã o datã cu certificatul de înregistrare sau certificatul de înscriere de menþiuni.
(3) Pentru sediul social ºi pentru fiecare sediu secundar se va elibera câte un certificat constatator care atestã cã s-au înregistrat declaraþiile-tip prevãzute la art. 15.
(4) Certificatele constatatoare prevãzute la alin. (1) au regimul prevãzut la art. 4 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerþului, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Art. 17-2. - (1) În vederea efectuãrii controlului de cãtre autoritãþile publice competente privind conformitatea celor declarate potrivit art. 15, oficiul registrului comerþului de pe lângã tribunal transmite acestora copiile declaraþiilor-tip ºi, pe cale electronicã, datele de identificare ale persoanelor juridice, în termen de 3 zile de la data înregistrãrii în registrul comerþului.
(2) Autoritãþile publice competente prevãzute la alin. (1) sunt:
- brigãzile ºi grupurile de pompieri militari din subordinea Ministerului Administraþiei ºi Internelor;
- direcþiile de sãnãtate publicã teritoriale din subordinea Ministerului Sãnãtãþii sau ministerele cu reþea proprie de sãnãtate publicã;
- Autoritatea Naþionalã Sanitarã Veterinarã ºi pentru Siguranþa Alimentelor sau ministerele cu reþea sanitarã veterinarã proprie;
- autoritãþile publice teritoriale de protecþie a mediului din subordinea Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor;
- inspectoratele teritoriale de muncã din subordinea Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.
Art. 17-3. - (1) În cazul în care autoritãþile publice competente constatã cã nu sunt îndeplinite condiþiile legale de funcþionare, notificã acest fapt solicitantului, la sediul înregistrat, acordând un termen de remediere a neregularitãþilor constatate. Termenul curge de la data primirii notificãrii ºi poate fi prelungit la cererea expresã a solicitantului, adresatã autoritãþii publice competente.
(2) În cazul în care neregularitãþile nu sunt remediate, autoritãþile publice competente notificã oficiului registrului comerþului de pe lângã tribunal actul prin care s-a interzis desfãºurarea activitãþii, în termen de 3 zile de la emiterea acestuia, pentru a fi înregistrat din oficiu în registrul comerþului."
15. Articolele 18-24 se abrogã.
16. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale asigurã condiþiile necesare pentru arhivarea tuturor documentelor aferente procedurii de autorizare a funcþionãrii pe baza declaraþiei-tip pe propria rãspundere."
17. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Pânã la data de 31 decembrie 2004, persoanele juridice prevãzute la art. 2, care, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, nu au preschimbat certificatul de înmatriculare ºi cel de înregistrare fiscalã, au obligaþia de a solicita la oficiul registrului comerþului de pe lângã tribunalul din judeþul în a cãrui razã au sediul social sau secundar preschimbarea acestora cu noul certificat de înregistrare conþinând codul unic de înregistrare."
18. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Procedura stabilitã prin prezenta lege pentru autorizarea funcþionãrii pe baza declaraþiilor-tip pe propria rãspundere se aplicã în mod corespunzãtor ºi preschimbãrilor prevãzute la art. 26."
#PAGEBREAK#19. Articolul 28 se abrogã.
20. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - În cadrul procedurii de preschimbare, declaraþiile-tip pe propria rãspundere prevãzute la art. 15 se depun la oficiul registrului comerþului de pe lângã tribunalul din judeþul unde se solicitã preschimbarea."
21. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - În cadrul oficiilor registrului comerþului de pe lângã tribunale se desfãºoarã activitãþi de asistenþã acordate solicitanþilor, la cererea ºi pe cheltuiala acestora, pentru efectuarea procedurilor necesare înregistrãrii în registrul comerþului a actelor constitutive sau modificatoare."
22. Alineatul (2) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Serviciile de asistenþã se acordã, la cererea ºi pe cheltuiala solicitantului, înainte de depunerea cererii de înregistrare la oficiul registrului comerþului de pe lângã tribunal."
23. Litera b) a alineatului (1) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"b) îndrumarea pentru completarea corectã a cererii de înregistrare ºi a formularelor tipizate specifice activitãþii registrului comerþului;"
24. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Pentru operaþiunile efectuate de oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale, nivelul taxelor se stabileºte prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiþiei."
25. Alineatele (1), (2) ºi (4) ale articolului 41 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Constituie contravenþie ºi se sancþioneazã, potrivit legii, cu amendã cuprinsã între 10.000.000 lei ºi 100.000.000 lei, desfãºurarea oricãrei activitãþi de cãtre persoanele juridice prevãzute la art. 2 cu nerespectarea prevederilor prezentei legi.
(2) Constatarea contravenþiei ºi aplicarea sancþiunii prevãzute la alin. (1) se realizeazã de organele de control ale autoritãþilor publice competente prevãzute la art. 172 alin. (2).
............................................................................................
(4) Pierderea de cãtre oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale a documentelor depuse de solicitant se sancþioneazã cu amendã judiciarã de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, prin încheiere pronunþatã de judecãtorul-delegat."
#PAGEBREAK#26. Alineatele (3), (4), (6) ºi (8) ale articolului 43 se abrogã.
27. Alineatul (7) al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Modelul extrasului de registru prevãzut la art. 9 alin. (3), precum ºi al certificatelor constatatoare prevãzut la art. 171 alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului justiþiei."
28. Alineatele (1) ºi (3) ale articolului 44 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) Cererile de înregistrare, împreunã cu documentele însoþitoare prevãzute de reglementãrile în vigoare, precum ºi declaraþiile-tip prevãzute la art. 15 pot fi transmise ºi prin corespondenþã cu valoare declaratã, data primirii fiind consideratã data înregistrãrii cererii.
............................................................................................
(3) Comunicarea de cãtre oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale a actelor ºi orice altã corespondenþã cu solicitanþii se pot face ºi prin poºtã, la sediul social ori secundar sau la domiciliul ales, declarat în cererea de înregistrare."
29. Alineatul (1) al articolului 46 se abrogã.
Art. II. - (1) Prezenta ordonanþã de urgenþã intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepþia pct. 29 al art. I, care intrã în vigoare la data publicãrii prezentei ordonanþe de urgenþã.
(2) La 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanþe de urgenþã intrã în vigoare Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãþilor la înregistrarea în registrul comerþului a persoanelor fizice, asociaþiilor familiale ºi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum ºi la autorizarea funcþionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004.
Comentarii articol (0)