Situatia prezentata de user
O femeie intentioneaza sa intre in concediu de risc maternal, dar este avertizata de doctorul de medicina muncii ca in mod sigur acesta nu ii va fi aprobat. Acesta ii recomanda concediu medical.
Cei de la resurse umane au spus, insa, ca zilele de concediu de risc maternal nu s-ar fi acordat decat cu 63 de zile inainte de data aproximativa a nasterii.
Intrebarile userului
De ce nu se poate beneficia de cele 120 de zile de risc maternal?
Femeia poate fi obligata sa intre in concediu prenatal, incepand cu saptamana 32 de sarcina, considerandu-se intrerupt concediul de risc maternal?
Se poate merge cu concediul de risc maternal pana in momentul nasterii, iar dupa nastere se poate beneficia de cele 126 de zile de prenatal?
Daca medicul de medicina muncii a cerut angajatorului o completare la dosar, si anume o fisa a riscurilor, act pe care firma angajatoare nu-l are, iar prin urmare nu i se aproba dosarul, ce poate fi facut?
Raspunsurile userilor pe aceasta tema
Un user recomana ca aceste 126 de zile avand cod de indemnizatie 08, pot fi luate inainte de a naste cu o singura conditie: pastrarea a 42 de zile pentru dupa nastere. De asemenea, aceste zile mai pot fi luate integral dupa nastere.
Angajatorul trebuie sa intocmeasca actul acela indiferent ca vrea sau nu. De completarea fisei de riscuri se ocupa inspectorul/ responsabilul cu protectia muncii.
Un alt raspuns oferit pe forum considera ca o femeie poate beneficia de concediul de risc maternal in situatia in care este vorba de o sarcina cu risc, iar angajatorul nu poate sa ofere un loc de munca care sa nu o solicite deloc.
In acest caz medicul de medicina muncii, pe baza carnetului de sarcina, unde se scriu de catre medicul ginecolog complicatiile, necesitatea unor evaluari mai dese, urmarirea indeaprope a sarcinii, si pe baza fisei de evaluare a locurilor de munca, recomanda concediu de risc.
Cand aspectele care au generat situatia, incep sa nu mai apara, adica medicul de medicina muncii nu mai are un motiv real, temeinic, in baza caruia sa acorde in continuare concediu de risc maternal, acesta nu poate fi obligat sa faca acest lucru.
Userul precizeaza ca aceste concedii nu au legatura mersul la serviciu si ca nu este obligatoriu sa se continue munca daca femeia se incadreaza cu concediile pana la data nasterii. Insa, daca femeia se simte in stare buna, poate sa continue serviciul, in conditiile in care medicul ginecolog nu considera altfel si are acceptul sau. In acest caz se intrerupe concediul de risc maternal.
Userul adauga si faptul ca cele 126 zile reprezentand concediul de maternitate poate fi luat oricand, chiar si dupa nastere, integral, obligatoriu fiind un concediu de 42 zile dupa nastere.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)