ACCES GRATUIT
MIRA:
Proprietarii de locuinte trebuie sa refuze ofertele de asigurare obligatorie, inainte de 1 iulie 2009
Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) atentioneaza proprietarii de locuinte ca trebuie sa refuze, inainte de 1 iulie 2009, orice oferta venita din partea firmelor de asigurari sau a altor persoane care doresc sa incheie asigurari in baza legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor
Articolul continuă mai jos
"Conform acestei legi, momentul in care
obligativitatea asigurarii locuintei devine efectiva este 1 iulie 2009, data pana la care Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor informa periodic publicul asupra societatilor de asigurare abilitate sa incheie astfel de asigurari, precum si asupra conditiilor in care acestea se vor incheia", se arata intr-un comunicat emis joi, de MIRA.
"Atentionam proprietarii de locuinte ca,
inainte de 1 iulie 2009, sa refuze orice oferta venita din partea firmelor de asigurari sau a altor persoane care doresc sa incheie asigurari in baza acestei legi", precizeaza MIRA, in acelasi comunicat.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757, din 10 noiembrie 2008.
Actul normativ reglementeaza conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice si raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor.
Legea nr. 260/2008 stabileste faptul ca
suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Mai mult,
prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B. Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)