Aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor ar putea fi amanata, desi data de la care obligativitatea asigurarii locuintei ar trebui sa devina efectiva este 1 iulie 2009.
Intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere Asigurarilor (CSA) se arata ca Ministerul Administratiei si Internelor, ca minister initiator, si CSA au in vedere inaintarea unei propuneri de amanare a aplicarii legii 260/2008, "de la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente".
"Aplicarea prevederilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor presupune, pe langa elaborarea normelor tehnice, si imbunatatirea mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu care presupune modificarea legislatiei actuale", justifica CSA, propunerea de amanare a actului normativ.
Potrivit legii, data de la care obligativitatea asigurarii locuintei devine efectiva este 1 iulie 2009.
Legea nr. 260/2008 reglementeaza
conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice si raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la
contractul de asigurare obligatorie a locuintelor. De asemenea, actul normativ creeaza cadrul legal pentru constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
Potrivit legii,
suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a
20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a
10.000 Euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a
20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a
10 Euro pentru locuintele de tip B. Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
Legea nr 260/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial in luna noiembrie a anului trecut si, conform prevederilor acesteia, are ca termen de intrare in vigoare 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Normele metodologice de aplicare ar fi trebuit aprobate prin hotarare a Guvernului, la propunerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in termen de 90 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Potrivit legii, incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea acesteia, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
Comentarii articol (4)