Situatia prezentata de user
O persoana a virat din contul societatii sale mai multe sume de bani, in decursul catorva luni, catre o alta societate. Transferul de bani reprezinta un imprumut, societatea avand nevoie sa plateasca niste furnizori.
La final, a fost incheiat un proces verbal cu suma pe care prima societate o are de recuperat.
Intrebarile userului
Este corect acest mod de a proceda?
Ar fi trebuit incheiat un contract de imprumut intre firme? Daca da, cum ar fi aratat acesta?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user raspunde ca, indiferent cum se numeste actul incheiat, daca din continutul lui rezulta partile, suma transferata si titlul de imprumut, dar si termenul la care trebuie restituiti banii si semnaturile reprezentantilor legali, atunci actul este un contract.
Acesta adauga, insa, ca, ideal, ar fi fost ca documentul reprezentand contractul de creditare, sa fie incheiat la data primei plati, specificandu-se suma totala si termenele la care se vor vira banii. De asemenea, ar fi existat si varianta incheierii unui contract de imprumut pentru fiecare plata.
Un alt user considera ca un contract de creditare intre societati comerciale nu este legal atata timp cat societatea imprumutatoare nu are autorizat acest obiect de activitate.
O alta persoana considera ca pentru a evita sintagma "contract de imprumut" cu toate interpretarile sale fiscale, ar fi fost de preferat incheierea unui contract oarecare in care firma dumneavoastra platea in avans anumite produse/servicii celeilalte firme iar "pentru faptul ca aceasta nu si-a onorat obligatiile la termenul stabilit", contractul se rezilia iar sumele erau virate inapoi.
Aceeasi opinie este impartita si de un alt utilizator al forumului. Acesta mentioneaza ca nu se poate acorda un imprumut, oricum ar fi numit acel act juridic incheiat, daca din continutul sau rezulta ca este imprumut. Nu este in conformitate cu legea, daca societatea respectiva nu este autorizata sa efectueze astfel de acte juridice in cadrul activitatatii sale comerciale.
Un alt user considera, insa, ca atat timp cat scopul este sustinerea unei firme de care depinde afacerile firmei de creditare. Mai ales, daca imprumutul este fara dobanda si efectuat sporadic, nu cu titlu de activitate comerciala de creditare.
Insa, cel din urma user aminteste de faptul ca imprumutul acesta poate fi facut o singura data si cu titlu de exceptie.
Iar in cazul prezentat, s-au dat mai multe imprumuturi. Nimic nu impiedica, insa, ca societatea sa fie imprumutata de persoane fizice.Asa ar fi legal. Acesta adauga ca legea nu permite exercitarea unor activitati comerciale ce exced obiectului de activitate al societatii, iar pentru a efectua imprumuturi intre societati trebuie indeplinite conditiile prevazute de lege.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)