Situatia prezentata de user
Un anagajat dintr-o institutie publica primeste un avertisment scris in luna august 2007. In octombrie 2008, se stabilesc salariile de merit pentru activitatea desfasurata in anul anterior, adica octombrie 2007 - octombrie 2008, iar angajatul respectiv este propus pentru salariu de merit si i se acorda.
Intrebarile userului
Se aplica cumva termenul general de prescriptie de 3 ani, pentru acte si fapte juridice?
Este legala acordarea acestui salariu de merit?
Tinand cont ca in Legea nr. 1/1970 privind disciplina muncii in unitatile, era prevazut un termen de prescriptie de 1 an, perioada in care, daca angajatul nu mai savarsea o alta abatere disciplinara, sanctiunea aplicata anterior era ridicata, aceasta fiind abrogata prin Codul muncii, unde nu se mai este stipulata o perioada de acest fel, care este legea aplicabila? In contractul colectiv de munca nu este prevazut nici acolo un termen de prescriptie, iar in Regulamentul intern al institutiei, de asemenea, lipseste o asemenea prevedere.
De asemenea, userul care ridica aceasta problema adauga si faptul ca Ordonanta de Urgenta nr. 115 /2004, cu modificarile ulterioare, prevede in art 7 ca salariul de merit odata acordat nu i se ia pentru motive neimputabile salariatului. Totodata, angajatul in speta, urmeaza sa primeasca un nou avertisment scris, pentru alta fapta, acum, in noiembrie 2008. In acest caz, i se suspenda salariul de merit sau i se acorda in continuare, insa, anul urmator, in octombrie 2009, la stabilirea salariilor de merit nu mai este avut in vedere?
Raspunsurile si explicatiile userului
In primul raspuns oferit de un user se considera ca avertismentele se prescriu dupa 6 luni de zile.
Un alt user aduce in discutie prevederile art. 283 din Codul Muncii referitor la Termenele de prescriptie extinctiva:
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
In regulamentul intern ar trebui sa existe ceva de genul:
"Sanctiunile disciplinare pronuntate se prescriu prin inlaturarea consecintelor sanctionarii, astfel:
a) “mustrarea” se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, cu conditia sa nu fi intervenit o noua sanctiune disciplinara;
b) “avertismentul” se prescrie in termen de 12 luni de la data savarsirii faptei, cu conditia sa nu fi intervenit o noua sanctiune disciplinara;
c) “suspendarea” se prescrie in termen de 24 luni de la data savarsirii faptei, cu conditia sa nu fi intervenit o noua sanctiune disciplinara; "
De asemenea, acesta adauga si faptul ca acordarea primului salariu de merit este legala. Insa, in ceea ce priveste suspendarea salariului de merit iarasi depinde de ceea ce scrie in Regulamentul Intern.
Un alt user opineaza ca, la individualizarea sanctiunii pentru aceasta din urma fapta, angajatorul poate sa tina cont (sau nu) de sanctiunea disciplinara suferita anterior. Adica, daca angajatorul vrea, poate sa-i stabileasca pentru a doua abatere chiar o sanctiune mai grea decat avertismentul (aspectul repetat al abaterilor poate atrage considerarea drept grava a ultimei abateri si respectiv o sanctiunea mai grea).
Referitor la salariul de merit, acesta se acorda pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea desfasurata. Astfel, persoana care hotaraste ar trebui sa nu-l mai propuna pe salariat pentru salariu de merit pe anul viitor.
Un alt utilizator adauga ca personalul contractual care beneficiaza de salariu de merit se stabileste o data pe an, dupa aprobarea bugetelor anuale, pe baza rezultatelor obtinute in activitatea desfasurata in anul precedent, apreciata conform criteriilor elaborate de ordonatorul principal de credite, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, acolo unde nu sunt astfel de organizatii sindicale.
In cazul in care pe parcursul anului intervin modificari ale functiei detinute, care nu sunt imputabile persoanei beneficiare de salariu de merit, inclusiv modificarea functiei prin promovare, acordarea acestuia se mentine pana la expirarea perioadei pentru care a fost stabilit. In cazul in care pe parcursul anului se intrerup raporturile de munca ale unor beneficiari de salariu de merit, acesta se poate redistribui, de la data de 1 a lunii urmatoare, altor persoane care detin functii de acelasi nivel, respectiv functii de conducere sau de executie, pe perioada ramasa.
O alta persoana considera ca salariatul respectiv nu poate fi impiedicat sa primeasca salariul de merit de un avertisment scris si chiar unul aplicat cu mai mult de un an inaintea stabilirii salariilor de merit.
Un alt user reamraca si faptul ca sanctiunea avertismentului a fost aplicata in august 2007, iar salariul de merit s-a acordat pentru perioada octombrie 2007-octombrie 2008, astfel incat, este foarte clar ca sanctiunea aplicata este in afara perioadei de referinta pentru evaluarea meritelor profesionale, recompensate cu salariul de merit in anul urmator .
Asadar, nu exista temei pentru a se "ingheta" acest salariu de merit.
Sanctiunea a doua, din noiembrie 2008, se va lua in calcul anul viitor, in octombrie 2009, cand vor fi evaluate activitatea si meritele salariatului in cauza pentru perioada octombrie 2008 -octombrie 2009.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)