"Observatiile sunt un rezultat al sintetizarii propunerilor formulate de instante, parchete, Directia Legislatie, documentare si contencios si ale Comisiei juridice in sedinta de luni, 25 noiembrie 2008", se arata intr-un comunicat emis de CSM.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca prin noutatile aduse codurile valorifica practica europeana in materie penala, introduc instrumente juridice noi menite sa asigure garantii procesuale de nivel european.
Observatiile au in vedere, printre altele, aspecte referitoare la reglementari in materia competentei, care vor determina o crestere semnificativa a volumului de activitate la nivelul instantelor superioare.
"Acest fapt reclama o redimensionare a schemelor de personal la aceste instante, pana la intrarea in vigoare a noului Cod, corespunzator cresterii volumului de activitate", potrivit aceluiasi comunicat.
In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii a subliniat necesitatea efectuarii de catre Ministerul Justitiei a unui studiu de impact referitor la implementarea noilor coduri asupra sistemului judiciar.
Observatiile CSM au vizat, totodata, reglementarea diferita a unor principii de drept, inconsecventa in modul in care sunt reglementate cazurile de incompatibilitate si folosirea unei terminologii neunitare.
CSM a constatat, de asemenea, ca exista prevederi interpretabile, insuficient precizate, care pot determina practica neunitara.
Avizul CSM impreuna cu observatiile formulate la noile Coduri penal si de procedura penala vor fi transmise Ministerului Justitiei.
Comentarii articol (1)