Printre observatii se numara cresterea volumului de activitate al instantelor, ca urmare a aparitiei "instantei tutelare", dar si utilizarea concomitenta a notiunilor de "minor" si "copil", fara sa se arate care este diferenta dintre acestea.
Totodata, CSM arata ca proiectul noului Cod civil utilizeaza notiunea de "persoane de incredere", fara ca aceasta sa fie definita.
In plus, potrivit CSM, "interpretarea judecatoreasca a actului normativ a fost limitata la cazul concret dedus judecatii si prin aceasta se ignora posibilitatea interpretarii legii prin intermediul recursului in interesul legii"
CSM mai precizeaza ca este necesar ca dispozitiile legale care reglementeaza activitatea presei sa fie cuprinse in legi speciale si nu in Codul civil, "care, prin natura sa, trebuie sa cuprinda norme cu carcter general".
In plus, conform observatiilor, proiectul noului Cod civil reglementeaza situatii in care instanta poate dispune masuri pe calea ordonantei presedintiale, fara ca acestea sa fie corelate cu reglementarile din Codul de procedura civila.
De asemenea, CSM arata ca noul Cod civil consacra legislativ logodna, fara ca efectele ei sa fie reglementate corespunzator. Observatiile asupra proiectul fac referire si la faptul ca acesta nu reglementeaza concubinajul, "care reprezinta de asemenea o realitate sociala actuala si care produce efecte, deseori aduse spre solutionare in instanta".
Comentarii articol (0)