In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 805, de marti, 2 decembrie, a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 1600/2008 pentru modificarea si completarea Procedurii privind cesiunea creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aprobata prin Ordinul nr. 1173/2008.
Una dintre modificari stabileste ca prevederile referitoare la cesiunea creantelor fiscale se aplica si procedurilor aflate in curs la data intrarii in vigoare a Ordinului ANAF nr. 1173/2008.
De asemenea, conform noilor reglementari, procedura de cesiune a creantelor fiscale administrate de ANAF va putea fi initiata de organul fiscal competent in administrarea debitorului cedat, din oficiu sau la sesizarea unui tert. ANAF stabileste valoarea nominala a creantelor fiscale care vor face obiectul cesiunii, specificand si valoarea nominala a acestora.
In plus, obligatiile fiscale accesorii aferente creantelor bugetare care fac obiectul cesiunii de creanta, calculate pana la sfarsitul lunii anterioare celei in care se elibereaza certificatul de atestare fiscala, se vor include in valoarea creantelor cesionate. Accesoriile calculate dupa aceasta data, vor ramane in sarcina debitorului fiscal. In formularea anterioara a Procedurii aprobate prin Ordinul ANAF nr. 1173/2008, se stabilea ca "obligatiile fiscale accesorii aferente creantelor bugetare care fac obiectul cesiunii de creanta, calculate pana la data la care are loc semnarea contractului de cesiune, raman in sarcina debitorului fiscal (...)".
Totodata, prin Ordinul nr. 1600/2008 s-a prevazut ca in cazul debitorului aflat in insolventa i se vor aplica reglementarile art. 1211 din Codul de procedura fiscala, care stabilesc ca "pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei deschiderii procedurii insolventei nu se datoreaza si nu se calculeaza majorari de intarziere dupa data deschiderii procedurii insolventei."
Cesiunea creantelor fiscale, introdusa prin OUG nr. 19/2008
Ordinul ANAF nr. 1173/2008 asigura punerea in aplicare a prevederilor introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2008 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala.
Astfel, conform reglementarilor introduse de OUG nr. 19/2008, ANAF "poate cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, astfel cum acestea sunt individualizate prin titlurile de creanta si confirmate prin certificate de atestare fiscala, emise pentru data stabilita prin contractul de cesiune." Cu toate acestea, ANAF nu va putea cesiona creantele fiscale principale si accesorii pe care le administreaza pentru un pret mai mic decat valoarea nominala a acestora.
Procedura aprobata prin Ordinul nr. 1173/2008 stabileste ca cesiunea va avea ca obiect numai creantele fiscale cuprinse in:
a) titluri executorii provenite din transformarea titlurilor de creanta fiscala (declaratii fiscale, decizii de impunere, definitive in sistemul cailor administrative de atac);
b) hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, dupa caz;
c) tabloul definitiv al creantelor, aprobat in conditiile Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare, dupa caz;
d) alte titluri executorii.
Potrivit Ordinului nr. 1173/2008, sumele pentru care se initiaza procedura de cesiune a creantelor fiscale trebuie sa fie confirmate printr-un certificat de atestare fiscala.
In cazul unei creante fiscale care va intra in procedura de cesiune, ANAF va notifica debitorul asupra acestui fapt. Atribuirea contractului de cesiune a creantelor fiscale se va realiza, din initiativa ANAF, prin cerere de oferte sau prin licitatie.
Comentarii articol (0)