Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a solutionat joi, 11 decembrie, cauza C-297/07 Staatsanwaltschaft Regensburg/Klaus Bourquain, si a stabilit ca interdictia de a fi judecat de doua ori pentru aceeasi fapta se aplica si in cazul unei condamnari care nu a putut fi niciodata executata direct.
Potrivit CJCE, "aceasta interpretare urmareste a evita ca o persoana sa fie urmarita penal pentru aceleasi fapte pe teritoriul mai multor state contractante in urma exercitarii de catre aceasta a dreptului la libera circulatie".
Judecat si condamnat in lipsa, pentru dezertare si omucidere
Klaus Bourquain, resortisant german angajat in legiunea straina franceza, a fost judecat pentru savarsirea infractiunilor de dezertare si de omucidere si a fost gasit vinovat si condamnat in lipsa la pedeapsa cu moartea printr-o hotarare pronuntata in 1961 de un tribunal militar francez din Algeria.
Acest tribunal a retinut ca, in timp ce incerca sa dezerteze, Bourquain a impuscat mortal un alt legionar, tot de cetatenie germana, care a vrut sa impiedice dezertarea. Bourquain, care s-a refugiat in Republica Democrata Germana, nu a comparut niciodata in fata tribunalului.
Potrivit Codului de justitie militara aplicabil in 1961, pedeapsa nu ar fi fost executata in cazul reaparitiei lui Bourquain, ci s-ar fi pornit un nou proces, in prezenta acestuia, iar o eventuala executare a unei pedepse ar fi depins de solutia pronuntata in noul proces.
Demersuri pentru retrimiterea in judecata, dupa 41 de ani
Dupa hotararea pronuntata de tribunalul militar, Klaus Bourquain nu a facut obiectul niciunei alte proceduri penale, nici in Franta, nici in Algeria. In 2002, Parchetul din Regensburg a intreprins demersuri pentru trimiterea in judecata a lui Bourquain in Germania, pentru infractiunea savarsita in Algeria.
La data la care a inceput noul proces in Germania, pedeapsa aplicata in 1961 nu era executabila in Franta, intrucat, pe de o parte, executarea acesteia era prescrisa si, pe de alta parte, aceasta tara adoptase o lege de amnistie pentru evenimentele din Algeria.
Instanta germana cere CJCE sa se pronunte
Totusi, Landgericht Regensburg (tribunal regional din Regensburg), sesizat cu actiunea principala, a avut indoieli cu privire la legalitatea unei noi proceduri penale.
Instanta din Germania a solicitat Curtii sa se pronunte cu privire la aplicarea in spatiul Schengen a
principiului ne bis in idem.
Acest principiu interzice ca o persoana impotriva careia a fost pronuntata o hotarare definitiva intr-un stat din spatiul Schengen sa poata face obiectul urmaririi penale pentru aceleasi fapte intr-un alt stat, in special in situatia in care pedeapsa nu mai poate fi executata.
Solutia CJCE
In hotararea sa pronuntata joi, 11 decembrie, CJCE a stabilit ca interdictia de a fi judecat de doua ori pentru aceleasi fapte se aplica si in cazul unei condamnari care nu a putut fi niciodata direct executata, din cauza unor particularitati procedurale.
Curtea a precizat mai intai ca, in principiu, si o condamnare in lipsa poate constitui un impediment procedural in calea inceperii unui nou proces penal pentru aceleasi fapte.
CJCE a mai constatat ca hotararea pronuntata in 1961 in absenta persoanei interesate este o hotarare definitiva, in ciuda imposibilitatii de executare imediata a pedepsei, avand in vedere obligatia procedurala de a incepe un nou proces in cazul reaparitiei persoanei condamnate.
De asemenea, Curtea a respins teza conform careia principiul ne bis in idem impune ca pedeapsa sa fie direct executabila cel putin la data pronuntarii acesteia.
"Ceea ce prezinta importanta este ca pedeapsa sa nu mai poata fi executata la momentul la care au fost declansate noile acte de urmarire penala", mai sustine CJCE.
Potrivit Curtii, aceasta interpretare este confirmata de obiectivul acquis-ului Schengen, care consta in a evita ca o persoana sa fie urmarita penal pentru aceleasi fapte pe teritoriul mai multor state membre, in urma exercitarii de catre aceasta a dreptului sau la libera circulatie.
Acest drept la libera circulatie nu poate fi garantat efectiv decat daca persoana are siguranta ca, odata condamnata si in cazul in care pedeapsa care i-a fost aplicata nu mai poate fi executata conform legilor statului care a pronuntat sentinta, ea se va putea deplasa in interiorul spatiului Schengen fara temerea de a fi urmarita penal intr-un alt stat membru.
"Or, in prezenta actiune, in care este cert faptul ca pedeapsa aplicata nu mai putea fi executata in anul 2002, cand a fost declansata a doua procedura penala in Germania, ar fi contrar unei aplicari utile a principiului ne bis in idem sa se inlature aplicarea sa numai din cauza unor particularitati ale procedurii penale franceze care conditionau executarea pedepsei de o noua condamnare pronuntata in prezenta inculpatului", precizeaza CJCE.
"In consecinta, Curtea stabileste ca interdictia de a fi judecat de doua ori pentru aceleasi fapte se aplica si in cazul unei proceduri penale declansate intr-un stat contractant pentru fapte cu privire la care inculpatul a fost deja judecat definitiv de un alt stat contractant, chiar daca, potrivit legislatiei statului in care a fost condamnat, pedeapsa aplicata nu a putut fi niciodata direct executata, din cauza unor particularitati procedurale", concluzioneaza CJCE.
Comentarii articol (0)