Situatia prezentata de user
O persoana vrea sa vanda un apartament cu 3 camere.
In luna februarie, a semnat un precontract cu potentialii cumparatori care au dat un avans de 40.000 de euro. Insa, la expirarea termenului de achitare a sumei totale, acestia au spus ca nu au banii, motivand faptul ca ei depind de banii pe care ii obtin din vanzarea unei garsoniere.
Vanzatorul a prelungit precontractul, insa cumparatorii tot nu au reusit sa vanda garsoniera respectiva pentru a obtine banii. Asa ca au trimis o notificare prin care cer renegocierea pretului apartamentului invocand drept cauza exoneratoare criza economica si prabusirea pietei imobiliare.
In precontractul semnat este specificat, insa, ca potentialii cumparatori pot pierde banii pe care i-au dat drept avans in cazul in care se razgandesc, fara a invoca o cauza exoneratoare de raspundere civila
Intrebarile userului
Ar fi indicata renegocierea contractului pentru persoana care intentiona sa vanda apartamentul cu 3 camere?
Instanta ar putea decide in favoarea celor care trebuiau sa cumpere apartamentul in cazul in care s-ar ajunge acolo?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user al forumului considera ca nu poate fi impusa renegocierea pretului, mai ales ca persoana care intentioneaza sa vanda a prezentat intelegere si a prelungit termenul. In aceste circumstante, userul recomanda ca dupa ce va expira termenul, sa li se expedieze cumparatorilor o notificare prin care sa fie instiintati de aplicarea clauzei penale, astfel incat apartamentul sa poate fi vandut altor persoane.
Un alt utilizator considera ca exista o probabilitate destul de mare ca instantele sa dea dreptate persoanei care vrea sa vanda apartamentul, in cazul in care se ajunge la proces. Acesta specifica ca instantele nu ar considera criza ca un motiv de exonerare. Insa, acesta mentioneaza ca trebuie avut in considerare si faptul ca cel care trebuia sa cumpere apartamentul ar putea apela la instanta, iar formularea lui ar putea bloca vanzarea lui pentru mai mult de doi ani daca ar inregistra litigiul la cartea funciara.
Asadar, acest user recomanda o negociere, chiar daca este dificila renegocierea avand in vedere schimbarile de pe piata imobiliara.
O alta persoana apreciaza ca persoana care vrea sa vanda are dreptul de a refuza renegocierea. In plus, acesta adauga ca suma de 40 000 de euro este de natura sa genereze un proces civil.
Un alt raspuns se refera la atitudinea promitentilor cumparatori si considera ca garsoniera respectiva ar putea fi vanduta si silit, astfel incat diferenta de bani din cumpararea apartamentului sa fie achitata.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (11)