Pe Forumul Avocatnet.ro s-a discutat modalitatea de a incheia un contract care sa prevada inchirierea unui imobil, inainte ca acesta sa fie cumparat, si posibilitatea restituirii avansului in cazul in care vanzarea nu mai are loc.
Situatia prezentata de user
O persoana intentioneaza sa inchirieze un imobil, pentru ca, ulterior, sa i-l vanda chiriasului. Astfel, chiriasul ar urma sa achite o suma de bani reprezentand avansul pentru achizitionarea locuintei, dar si o suma de bani reprezentand chiria pe o anumita perioada.
Insa, proprietarul imobilului adauga faptul ca, daca chiriasul nu va obtine in cateva luni un imprumut bancar, trebuie sa restituie banii reprezentand avansul pentru cumpararea locuintei.
Intrebarile userului
Cum ar trebui procedat?
Ce fel de contract inchiriere ar trebui facut pentru a se stipula si cumpararea ulterioara?
Cum ar fi legal mentionat in antecontract, astfel incat, daca potentialul cumparator nu cumpara imobilul, persoana care inchiriaza sa nu piarda avansul ?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user considera ca acest contract ar fi viabil daca e conform cu legea, iar atat timp cat legea nu interzice astfel de contracte, nu exista nicio problema. In situatia in care chiriasul nu ar obtine suma de bani de la banca, i s-ar restitui ceea ce ar prevede contractul incheiat. Din aceasta cauza, recomanda semnarea unui contract dupa ce s-au purtat anumite negoicieri in prealabil, si nu unul tipizat.
De asemenea, acesta adauga ca se pot face mai multe contracte separate, sau se poate face unul singur, dar acela unul nu are o reglementare legala a denumirii, asa incat este un contract nenumit.
In toate cazurile, nu conteaza ce denumire i se da unui act, conteaza ce contine el, asa ca nu este recomanat sa se axeze pe un lucru care nu este tocmai important.
Continutul conteaza mai mult ca orice, constituind diferenta intre a ajunge in instanta cu neintelegeri si a se sta linistit si lucrurile sa se desfasoare pe cat posibil, asa cum e de asteptat.
O alta persoana considera ca totul depinde foarte mult de ce anume doresc sa faca persoanele implicate.
In cazul prezentat, pare a fi vorba de un potential cumparator care se afla in imposibilitatea de a achita toata suma privind imobilul, avand in vedere ca persoana se refera atat la plata chiriei cat si la plata unui avans. De asemenea, trebuie luata in discutie si clauza in ceea ce priveste avansul ce ar trebui inapoiat in cazul in care actul nu se incheie.
Astfel, si acest user considera ca orice fel de contract ar urma sa fie incheiat, trebuie sa fie negociat, prin acest lucru intelegand ca fiecare parte contractanta va impune anumite clauze, urmand ca acestea sa fie acceptate de parti.
Din aceste motive, userul considera ca este indicat sa se incheie un antecontract de vanzare-cumparare prin care sa se specifice ca se cedeaza folosinta bunului promitentului cumparator pe o perioada anume, pentru o chirie anume, urmand ca perfectarea actului sa se faca la o data anume, acceptata de ambele parti.
Totodata, in contract ar trebuie sa se insereze si plata unui avans al vanzarii, clauza in cazul neprezantarii la notar pentru perfectarea actului prin care se specifica pierderea avansului dat de catre promitentul cumparator si totodata o penalitate in ceea ce il priveste pe promitentul vanzator in cazul in care se razgandeste sa mai vanda acestuia.
Pe langa acestea, ar trebui prevazuta si o clauza privind incetarea chiriei care ar trebui sa fie precizata in functie de data la care s-a prevazut perfectarea actului.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (0)