avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare apartament in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare apartament in rate

Buna ziua,
vand un apartament si primesc avans suma de 1000euro, diferenta urmand sa mi se plateasca in rate egale lunar, pe o perioada de 5 ani.Pentru mine ca vanzator care este modalitatea legala favorabila,/
antecontract sau contract de vanzare - cumparare cu clauze...?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:54, 3 Decembrie 2014
Antecontractul de vanzare-cumparare este mai avantajos ptr dvs., pentru a preintampina neplacerea de a nu primi toti banii!
Nu puteti merge doar pe antecontract... nu puteti transmite dreptul de proprietate. Puteti merge pana la ultima rata, iar plata ultimei se va face la incheierea contractului, dar e mai complicat.
Mai bine faceti contract de vanzare-cumparare, transmiteti folosinta imobilului, insa va rezervati dreptul de proprietate pana la plata integrala a pretului (art. 1775 si urmatoarele Cod civil).
daca va convine asa..incheiati contractul de v/c

oricum se intabuleza ca privilegiu pt pretul neplatit in favoarea dvs si veti putea urmari pe oricine ar fi proprietar
Imi mentin parerea mea ca antecontractul este cea mai buna varianta ptr. dansul ca vanzator; in cazul acesta nu transmite proprietatea, si, in caz ca nu primeste toti banii, iar cumparatorul totusi va dori sa devina proprietar, il va da acesta in judecata pe promitentul-vanzator, ci nu invers, initiind si cheltuielile de judecata (taxe de timbru, onorariu de avocat etc); altfel, in cazul ca nu primeste toti banii, vanzatorul va fi cel care va da in judecata, cu cheltuieli de judecata cu tot! De ce sa il "doara" capul pe vanzator, ci nu invers?
Solutia antecontractului este corecta, dar...

Cine ar incheia un astfel de antecontract, achitand ratele timp de 5 ani, stiut fiind ca promitentul vanzator poate ramane oricand fara apartament, chiar daca s-ar nota in CF o interdictie de instrainare in favoarea promitentului cumparator?

Contractul de v/c, insotit de notarea in CF a interdictiei de v/c si a interdictiei de grevare in favoarea vanzatorului, precum si de inscrierea privilegiului vanzatorului pentru garantarea platii restului de pret, este solutia ideala. Oricum, avansul achitat, precum si ratele care vor fi achitate pana la o eventuala rezolutiune, acopera cheltuielile de judecata.

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune sau reziliere TYLER TYLER Buna ziua, tuturor! Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare Când una din părtile unei promisiuni bilaterale de vânzare nu respecta conditiile prevazute in antecontractul incheiat la notariat avand ca ternen de ... (vezi toată discuția)