Situatia prezentata de user
Un cuplu de varstnici vor sa incheie un contract de intretinere, la notar, in favoarea fiicei lor. Notarul a solicitat numirea mamei in calitate de curator, tatal fiind bolnav, si dispozitia autoritatii tutelare pentru incuviintarea transmiterii dreptului de proprietate al sotului la curator.
Userul mentioneaza ca, pentru perfectarea contractului de intretinere, notarul a solicitat o dispozitie a autoritatii tutelare privind instituirea curatelei pe seama tatalui bolnav si incuviintarea transmiterii dreptului de proprietate de la bolnav la curator. In acelasi timp, la primarie i s-a spus ca pentru persoanele capabile psihic nu este necesara incuviintarea autoritatii tutelare pentru transmiterea dreptului de proprietate.
Intrebarile userului
Care sunt prevederile legale pentru aceasta situatie?
Este obligatoriu ca autoritatea tutelara sa incuviinteze transmiterea dreptului de proprietate in cazul unei persoane adulte capabila, caruia i se instituie curatela?
Raspunsurile si explicatiile userului
Un user considera ca, daca notarul a procedat in acest fel, atunci inseamna ca a apreciat ca tatal nu poate semna. Prin instituirea curatelei, acesta nu va putea face acte de dispozitie decat prin acest reprezentant-curator.
Acest user adauga ca persoanei nu ii va ramane decat instituirea curatelei, fiind nevoie de autoritatea tutelara pentru a fi incuviintate actele de dispozitie (in speta vanzarea) care se refera la persoana pentru care s-a instituit curatela, la drepturile acestuia.
O alta persoana mentioneaza ca, atat timp cat tatal are discernamant, autoritatea tutelara nu are caderea sa incuviinteze vreun act al acestuia. In opinia acestuia, notarul a cerut altceva: ca viitorii intretinuti sa solicite asistenta autoritatii tutelare, in temeiul art.30 din Legea nr.17/2000:
Art. 30 - Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.
Dar, aceasta nu inseamna numirea vreunui curator sau existenta vreunei incuviintari ca si conditie de validitate a actului. Legea amintita instituie doar o posibilitate oferita persoanelor varstnice, iar nu o obligatie pentru ele sau o conditie de validitate a actului de instrainare in scopul intretinerii. Persoana varstnica poate renunta la asistenta pe care autoritatea tutelara este obligata sa i-o ofere la cerere.
Dupa opinia acestui utilizator, solicitarea notarului privind incuviintarea transmiterii dreptului de proprietate in favoarea curatorului, curator care este chiar sotia celui in cauza, "este o aberatie", acesta prezentand mai multe motive.
Un prim motiv ar fi acela ca imobilul este bun comun, niciunul dintre soti neavand o cota determinata asupra caruia sa poata dispune.
Un al doilea motiv ar fi acela ca, presupunand ca fiecare dintre soti ar avea o cota de care sa poata dispune, transmiterea cotei unui sot catre celalalt sot nu s-ar putea face decat prin donatie, vanzarea intre soti fiind interzisa. Ori, donatia nu ar fi nicidecum un act favorabil sotului din patrimoniul caruia bunul iese cu titlu gratuit si care, ramas fara bun, nu mai are ce sa transmita in contrapartida intretinerii.
Daca tatal este capabil, actul poate fi incheiat, chiar daca tatal nu se poate deplasa la notar. In acest caz notarul se deplaseaza el la locul unde se afla persoana in cauza.
Daca tatal este bolnav psihic si nu are discernamant, atunci solutia nu este curatela (care se aplica doar persoanelor capabile, dar care, din cauzele prevazute de art.152 din Codul familiei, nu pot, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele si nu-si pot numi un reprezentant ), ci punerea sub interdictie, pe cale judecatoreasca.
Primul user revine spunand ca institutia curatelei poate avea si caracter temporar, in situatia in care tatal din cauza bolii,nu poate sa faca acte de dispozitie, nu poate sa-si apere interesele momentan. Nu inseamna neaparat ca nu are discernamant.
Curator se poate numi o ruda sau chiar o persoana fara grad de rudenie. In practica, insa, daca exista membri de familie, curator poate deveni si sotia. Avand in vedere ca se intentioneaza incheierea unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, userul considera ca nu exista un impediment ca un curator-sotie sa semneze pentru tatal bolnav, mai ales ca nu se discuta de vanzare intre soti sau donatie, ci de un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere intre parinti si copil.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)