Romania este acuzata de incalcarea dreptului la viata, conform deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in una din cele 4 cauze pierdute marti. Statul roman este obligat la plata unor despagubiri de peste 30.000 euro.
Voiculescu vs. Romania (nr. 5325/03)
Reclamanta Anca Carmen Voiculescu este cetatean roman, s-a nascut in anul 1968 si locuieste in Brasov. Mama acesteia a fost accidentata de o masina a armatei, din care a rezultat decesul victimei. Invocand articolul 2 al Conventiei privind dreptul la viata, reclamanta acuza statul roman de lipsa unor investigatii efective in ceea ce priveste circumstantele mortii mamei sale.
Curtea a decis, in unanimitate, ca statul roman a incalcat dreptul la viata in aceasta cauza, avand in vedere durata mult prea mare a investigatiei ( mai mult de 7 ani ) si lipsa impartialitatii procurorului militar care s-a ocupat de caz.
Curtea obliga in acest sens statul roman la plata unor despaguburi de
15.000 euro pentru daune morale si
500 euro pentru cheltuieli de judecata.
Jones vs. Romania (nr. 36478/02)
Reclamantul Daniel Jonesc este cetatean german, s-a nascut in anul 1932 si locuieste in Frankfurt. Acesta s-a adresat Curtii invocand incalcarea dreptului la protectia proprietatii prevazut de articolul nr.1 al protocolului nr.1 din cadrul Conventiei, ca urmare a imposibilitatii de a recupera o proprietate nationalizata, apartinand tatalui sau.
Curtea a decis in unanimitate ca a existat o incalcare ca dreptului la protectia proprietati, oferind reclamantului despagubiri de
5000 de euro cu titlu de daune morale si
3000 euro pentru cheltuieli de judecata.
L.Z. vs. Romania (nr. 22383/03)
Reclamantul L.Z. este cetatean roman, s-a nascut in anul 1969 si locuieste in Ploiesti. Acesta acuza statul roman, in baza articolului nr. 3 al Conventiei ( interzicerea torturii), de faptul ca nu a existat nicio investigatie in urma plangerii depuse pentru viol, in cadrul detentiei sale.
Curtea Europeana a constatat ca, in ciuda cererilor repetate ale reclamantului, autoritatile penitenciare au refuzat sa ii efectueze un control medico-legal, motivand ca nu are resurse financiare pentru a acoperi costul unui asemenea control. Instanta de la Strasbourg a criticat faptul ca detinutii sunt obligati sa plateasca costul examenelor medicale si a insistat asupra necesitatii unui control medical imediat in asemenea circumstante. Curtea a concluzionat ca statul roman nu a desfasurat in cauza reclamantului o ancheta efectiva.
Astfel, Curtea obliga statul roman la plata unor despagubiri de
5000 euro, pentru daune morale, si
1500 euro pentru cheltuieli de judecata.
Marin vs. Romania (nr. 30699/02)
Reclamanta Emilia Marilena Marin este cetatean roman, s-a nascut in anul 1947 si locuieste in Alexandria. In 1998, in timp ce era angajata ca profesoara, a trimis o scrisoare Ministerului Educatiei, criticand un inspector scolar. Scrisoarea acesteia a fost publicata ulterior in revista Scoala romaneasca. Reclamanta acuza statul roman de incalcarea dreptului la un proces echitabil, ca urmare a faptului ca, in procesul care i s-a intentat sub acuzatia de defaimare, nu i s-a permis sa depuna marturie inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti si ca, totodata, instanta nu a analizat toate probele aduse in cadrul judecatii. De asemenea, reclamanta invoca si incalcarea dreptului la libera exprimare, avand in vedere ca scrisoarea i s-a publicat fara acord.
Curtea a constatat incalcarea dreptului la un proces echitabil, oferind in acest sens despagubiri de
1500 de euro pentru daune morale si
100 euro pentru cheltuieli de judecata. Totodata, Curtea nu a admis incalcarea dreptului la libera exprimare.
Comentarii articol (3)