Situatia prezentata de user
Un cuplu vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui in proprietatea unuia dintre cei doi fii.
Intrebarile userului
Prin ce metoda ar fi cel mai indicat sa se faca acest lucru: vanzare-cumparare ? Daca da, se poate trece orice pret in contract si impozitul platit la stat se face la pretul din contract ?
Metoda cea mai indicata ar fi donatia, avand in vedere ca celalalt fiu isi cedeaza partea?
Cum ar trebui procedat daca fratele se razgandeste, ulterior semnarii contractului, si dupa decesul tatalui? Mai poate ataca in instanta contractul vanzare - cumparare sau de donatie?
De asemenea, daca tatal depaseste varsta de 65 ani, trebuie probat ca e in deplinatatea facultatilor mintale?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user considera ca cel de-al doilea fiu nu are parte, neavand ce sa cedeze, iar orice astfel de intelegere este nula. Insa, dupa decesul tatalui va putea sa-si revendice drepturile, chiar daca ar semna un astfel de act de renuntare.
Totdata, acest user adauga ca deplinatatea facultatilor mintale nu trebuie dovedita. In cazul in care notarul va avea indoieli, va solicita parerea unui medic de specialitate.
In incheiere, acesta precizeaza ca la incheierea unui contract de vanzare-cumparare, nu pretul va conta la stabilirea taxelor, ci valoarea de expertiza.
In opinia unui alt utilizator este indicata metoda unui contract de vanzare - cumparare in care sa fie trecut ca si pret valoarea reala a imobilului. Utilizarorul mentioneaza ca este mai sigur in asa fel si nu poate sa fie demonstrata o donatie mascata. De asemenea, precizeaza ca donatia este revocabila daca se incalca rezerva succesorala. Oricum, trebuie sa existe siguranta ca celalalt fiu nu va invoca incalcarea rezervei succesorale in momentul deschiderii succesiunii dupa parinti.
Cel dintai user revine pentru a mai adauga niste aspecte:
„Actul de donatie nu are nevoie de acordul fratelui. Parintii doneaza, celalalt fiu accepta donatia si devine proprietar. Insa:
1. Chiar daca este de acord cu donatia, fratele poate cere reductiunea acesteia dupa decesul parintilor, daca se constata ca donatia ii incalca rezerva succesorala.
2. Mai mult, presupunand ca da si o declaratie ca nu va avea pretentii dupa decesul parintilor, acea declaratie nu il obliga decat moral. Juridic, o astfel de declaratie este nula. Se numeste pact asupra unei succesiuni viitoare, pact interzis de codul civil. Deci, daca dupa moartea parintilor se va dori invocarea acelei declaratii in situatia in care fratele isi va revendica drepturile, instanta nu va tine seama de ea.
3. Si contractul de vanzare-cumparare va putea fi atacat de frate dupa decesul parintilor, daca poate dovedi ca nu s-a platit niciun pret, vanzarea fiind, in fapt, o donatie deghizata.
Oricum, rezerva succesorala va putea fi calculata doar dupa deschiderea succesiunii. Abia atunci se va putea stabili, in functie de valoarea bunurilor pe care le lasa defunctul, daca donatiile facute de el incalca sau nu rezerva descendentilor.”
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)