Deschiderea unui e-mail a devenit o adevãratã probã de curaj, chiar dacã expeditorul este un prieten. În cazul în care în computerul acestuia a pãtruns un virus, atunci acesta se multiplicã ºi porneºte spre adresele de e-mail din agendã. Lipsa unui antivirus updatat periodic face din computerul neprotejat o victimã sigurã. Pericolul a devenit mult mai mare în ultima perioadã, cînd numãrul acestor „produse“ a crescut vertiginos. Autorii acestor atacuri au fost prinºi doar accidental. Cei mai mulþi continuã sã creeze, iar cifrele vorbesc despre rezultatele „strãdaniilor“ lor.
Viermi periculoºi
Gradul ridicat de infectare cu viruºi din acest an i-a alarmat pe specialiºti. 11.650 de viruºi noi sau variante ale acestora au fost identificaþi de BitDefender în primele ºase luni ale acestui an, comparativ cu 6.430 în semestrul al doilea al anului 2003 ºi doar 1.650 în aceeaºi perioadã a anului trecut. Mai mult, hackerii au început sã lanseze mai mult viruºi de tip worm (vierme), renunþînd treptat la cei de tip mass mailer (viruºi care se rãspîndesc puternic prin intermediul mesajelor e-mail). Explicaþia este simplã: „viermii“ exploateazã problemele de securitate ale Windows ºi pot infecta un computer fãrã sã mai fie nevoie de intervenþia utilizatorului, ci doar de un computer al cãrui sistem de operare nu a fost updatat. În vreme ce 75 la sutã din numãrul total al viruºilor identificaþi în 2003 erau de tip mass mailer, iar 25 la sutã de tip vierme, anul acesta, procentul viermilor a crescut la 35 la sutã din numãrul total, în timp ce viruºii de tip mass mailer reprezintã 65 la sutã.
Telefoane fierbinþi prin dial-up
Cele mai mari neplãceri au fost produse utilizatorilor de conturi dial-up. Descãrcarea inconºtientã a unor programe tip dialer s-a soldat pentru unii internauþi cu suspendarea postului telefonic. „Virusul“ prelua controlul asupra modemului ºi apela posturi telefonice din þãri exotice, precum Insulele Capului Verde, Fiji, Antarctica ºi insulele din zonã, Aruba, Diego Garcia, Bermude, St. Lucia, Polinezia Francezã, Antigua, Insula Cook. Preþurile erau pe mãsurã: peste doi euro pentru un minut. Astfel, s-au primit ºi facturi de patru milioane de lei. Mulþi nu le-au putut plãti ºi au fost deconectaþi. Ulterior, în urma reclamaþiilor numeroase primite, Romtelecom a intervenit ºi i-a reconectat, scutindu-i, de asemenea, de la plata convorbirilor. „Recomandãm clienþilor noºtri sã întreprindã toate mãsurile necesare pentru a îndepãrta programele «dialer» din computer ºi sã verifice cu regularitate numãrul de acces dial-up în browser-ul de Internet. De asemenea, le sugerãm sã-ºi activeze serviciul de restricþionare cu parolã a apelurilor internaþionale“, ne-a declarat Dan Pazara, directorul de Relaþii Externe al Romtelecom.
Comentarii articol (0)