avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Mail ciudat
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Mail ciudat

Buna ziua

Am primit urmatorul mail si nu stiu despre ce este vorba:


"Stimate domnule/doamna, conform legii UI (Utilizatorilor de Internet) aprobata de senat, taxa anula calculata care trebuie platita in 48h de la primirea acestui e-mail, este de: 278.00 RON. Deoarece dinamicitatea moneziilor in ultima perioada a crescut foarte mult, plata se va face prin BITCOIN, la adresa: 1Ph2M7uvzSJ6nrceUfygNo6EYWAhjvs1pv
ID-ul atribuit este: #24532, dupa efectuarea platii, taxa v-a fi stearsa automat din baza de date in cel mult 12h.
** De mentionat ca plata se poate face prin ZebraPay! ** ([ link extern ] )
Registrul taxelor fiscale si nefiscale ale administratiei publice din Romania urmareste sa ofere contribuabilului un instrument prin care sa-i faciliteze accesul la informatiile legate de taxele, impozitele, tarifele, comisioanele, s.a.m.d. practicate in Romania de administratia publica. @ 2015"
Cel mai recent răspuns: valyb , utilizator 21:07, 5 Iunie 2015
NU deschideti. Stergeti mesajul. Rulati un anti-virus chiar si pe e-mail.
Nu este nimic ciudat. E un "spam" sau mai degraba un "scam".

Scamul este o modalitate de fraudare a celor naivi prin intermediul internetului, a mesajelor trimise prin email sau/si prin intermediul mesajelor pe telefon.
Cine crede ca tot ce zboara se mananca (avioane, deltaplane, parasutisti, etc.) este victima sigura.
Puteti gasi informatii despre scam/scamming prin simpla cautare pe gugal.
[ link extern ] /

Spamming (sau spam) este procesul de expediere a mesajelor electronice nesolicitate, de cele mai multe ori cu caracter comercial, de publicitate pentru produse și servicii dubioase, practicată în industria e-marketingului și de proprietarii de situri pornografice. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat și prin privarea de dreptul la opțiune.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2015
cyan, moderator
cyan a scris:
Nu este nimic ciudat. E un "spam" sau mai degraba un "scam".


@cyan
Nu va grabiti.
Nu tot ce e spam zboara (fara nici o urmare).

Cu o mare probabilitate poate fi un vierme (computer worm).
Acestia sunt viruşi care nu infectează fişiere ci doar se auto-replica si crează un singur exemplar care caută metode de a se răspândi pe alte computere (sunt parti autonome de software concepute special pt. a se auto-executa).
Un vierme infectează sistemul informatic, nu fişierele.
Poate ramane rezident in memoria calculatorului.
Metodele "preferate" de răspândire sunt: e-mailul, aplicaţii tip "messenger" ori aplicaţiile de partajare de fişiere gen torrents, emule, kazaa, etc.
Email poate fi single sau cu atasament (poza, fisier text). La rulare viermele infesteaza calculatorul si cauta alte adrese de e-mail din calculatorul infectat si se trimite automat la toate adresele gasite in fisierele de config. al clientilor de e-mail
Informati-va pe net.
Atasamentele executabile, arhivate sau cu mesaje care prezinta suspiciuni (cum este cazul e fata) nu trebuie deschise si nici macar citite.
Mailurile primite de la diversi pe care nu ii recunosc le sterg direct.
Nu e nici worm nici alta aberatie, va rugam sa nu va mai dati cu parerea in necunostiinta de cauza.
Incadrarea este la scam (cum a spus corect cineva mai sus), adica pacaleala sa platesti o suma de bani (in acest caz in BTC) pentru diverse motive inventate. Nu implica nici un risc deschiderea e-mail-ului. Va pacaliti doar daca ii platiti respectivului in contul cerut.
Chestia aia cu 1Ph.... este de fapt contul de BTC in care respectivul scammer asteapta 'donatia'.

Este acelasi lucru ca si cum ar fi dat un cont bancar RONN..... si ar fi cerut o suma intr-o moneda normala.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
BX, utilizator

Alte discuții în legătură

Atac virusi ContSters269461 ContSters269461 De mai mult timp PC-ul meu se viruseaza, ca si altele. In ultima vreme, este chiar suparator. Apelind la un specialist si verificind dupa IP-ul de unde au fost ... (vezi toată discuția)
Plata la finante sau inselatorie - ''legea utilizatorilor de internet'' oceausu oceausu M - Finante Romania Stimate domnule/doamna, conform legii UI (Utilizatorilor de Internet) aprobata de senat, taxa anula calculata care trebuie platita in ... (vezi toată discuția)
Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea acestuia prin e_mail? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea acestuia prin e_mail? Aceasta este intrebarea. Cu alte cuvinte, printr-o expertiza informatica nu se ... (vezi toată discuția)