Miercuri, 11 august 2004, în cadrul conferinþei de presã organizate la sediul Autoritãþii Naþionale de Reglementare în Comunicaþii, Preºedintele ANRC, Ion Smeeianu, alãturi de alþi reprezentanþi ai Autoritãþii, au prezentat evoluþia numãrului de abonaþi la principalele tipuri de servicii de comunicaþii electronice în perioada 2002 – 2003.
Astfel, în aceastã perioadã, principalele servicii oferite prin intermediul reþelelor publice de telefonie au înregistrat o creºtere substanþialã, confirmând direcþia sigurã de creºtere pe care s-a angajat piaþa româneascã de comunicaþii electronice. Telefonia mobilã a crescut spectaculos, cu aproape 2 milioane de abonaþi, iar numãrul de abonamente la servicii de Internet s-a dublat pe parcursul unui singur an.
Numãrul de minute de convorbiri internaþionale prin tehnologie TDMA raportat cãtre ANRC prezintã o scãdere faþã de anul trecut, lucru care se explicã prin extinderea utilizãrii soluþiilor de tip VoIP (raportate ANRC la categoria servicii de transmisiuni de date). Scãderea numãrului de minute de convorbiri internaþionale prin tehnologii tradiþionale dã ºi mãsura modificãrilor produse de concurenþã pe piaþa serviciilor de telefonie, o datã cu liberalizarea acesteia.
Cota de piaþã a operatorului fost monopolist de telefonie fixã a scãzut anul trecut în ceea ce priveºte convorbirile internaþionale, de la 100% la 77%. Acesta ºi-a diminuat cota de piaþã pentru convorbiri locale ºi interurbane cu mai puþin de 1%, iar la apelurile fix-mobil a pierdut 2%. „Acest lucru este perfect firesc în primul an dupã liberalizare, noii intraþi alegând sã intre pe acel segment de piaþã unde necesarul de investiþii iniþiale este mai redus ºi marjele de profit sunt mai mari,” a arãtat Radu Tudorache, Directorul de Reglementare Economicã al ANRC.
„Am înregistrat pentru sfârºitul anului 2003, un numãr de peste 906.000 de abonamente la Internet, ºi vã atrag atenþia cã un asemenea abonament deserveºte fie o familie întreagã, fie o întreagã instituþie de învãþãmânt, fie o întreagã companie privatã. Cei 183 de angajaþi ai ANRC utilizeazã practic un singur abonament la Internet”, a declarat Ion Smeeianu.
În anul 2002, raportul dintre utilizatorii de dial-up ºi cei care utilizau conexiuni dedicate era de aproximativ 3 la 1, în timp ce în 2003, acest raport s-a echilibrat, abonamentele dedicate ajungând la numãrul de 485.000 iar cele dial-up la 421.000. „Acest fenomen înregistreazã o creºtere continuã, competiþia de pe aceste pieþe dovedindu-se un vector eficient de dezvoltare.
Tot mai mulþi români, persoane fizice ºi juridice, aleg sã utilizeze o conexiune mai rapidã, dedicatã, pentru a beneficia de toate avantajele accesului la Internet pentru afaceri, pentru studiu sau pentru petrecerea timpului liber”, a mai arãtat Preºdintele ANRC.
Comentarii articol (0)