Potrivit Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, aprobate prin Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 1/2008, FPVS acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat RCA.
Daca autorul accidentului ramane neidentificat, FPVS acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese. In cazul in care, in urma accidentului cu autor neidentificat, s-au produs o vatamare corporala care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, fondul va acorda despagubiri si pentru daunele materiale produse in accidentul respectiv. In aceste cazuri va ramane in sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o fransiza de 500 de euro (suma de bani pe care o suporta persoana pagubita).
Daca pentru vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea RCA, fondul va acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.
Cu toate acestea, FPVS nu poate plati despagubiri, pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident, care sa depaseasca limitele minime de raspundere a asiguratorului prevazute de legislatia in vigoare la data producerii accidentului in Romania sau de legislatia in vigoare a celorlalte state pe teritoriul carora s-a produs accidentul.
Totodata, nu pot beneficia de despagubiri persoanele care au urcat de bunavoie in vehiculul vinovat de producerea accidentului, daca se dovedeste ca acestea stiau ca vehiculul respectiv nu era asigurat, si nici cele care, la data producerii accidentului, au posibilitatea sa isi recupereze daunele suferite in baza unei asigurari facultative CASCO.
Pentru a beneficia de despagubiri, persoanele fizice sau juridice indreptatite vor depune o cerere direct la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei.
Cererea de despagubire va fi insotita in mod obligatoriu de documentele care se intocmesc in cazul accidentelor de vehicule, in functie de prevederile legislatiei statului pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, din care sa rezulte, dupa caz, ca autorul accidentului a ramas neidentificat sau ca vehiculul vinovat de producerea acestuia nu era asigurat la data evenimentului. Persoana pagubita va depune, de asemenea, din proprie initiativa sau la solicitarea Fondului, orice alte documente necesare pentru solutionarea cererii.
Potrivit Normelor aprobate prin Ordinul CSA nr. 1/2008, FPVS va acorda despagubiri:
a) pe teritoriul Romaniei, de autori neidentificati ori de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania. In scopul lichidarii daunelor produse prin accidente pe teritoriul Romaniei, se considera ca au locul obisnuit de stationare in Romania si vehiculele neasigurate care nu au o placuta de inmatriculare sau au o placuta de inmatriculare care nu corespunde ori nu mai corespunde vehiculului respectiv;
b) pe teritoriul Romaniei, de vehicule neasigurate din alte state decat cele in care se aplica Acordul multilateral;
c) pe teritoriul oricarui stat din Spatiul Economic European, de un vehicul neasigurat, cumparat din unul dintre aceste state si care urmeaza sa fie inmatriculat in Romania, daca accidentul s-a produs in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si daca persoana prejudiciata este rezidenta intr-un alt stat din Spatiul Economic European decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul. Daca persoana prejudiciata este rezidenta in statul din Spatiul Economic European in care s-a produs accidentul, Fondul acorda despagubiri in cazul in care despagubirile nu sunt acordate de Biroul Carte Verde din Romania;
d) pe teritoriul oricarui stat din Spatiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania;
e) pe teritoriul oricarui stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat statele din Spatiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania, daca persoana prejudiciata este rezidenta in Romania sau intr-un stat din Spatiul Economic European si daca interventia Fondului nu contravine legislatiei statului pe teritoriul caruia s-a produs accidentul.
______
Pentru alte informatii, puteti consulta:
- Fisierele atasate:
Ordinul CSA nr. 1/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii;
Ordinul CSA nr. 13/2008 pentru modificarea Normelor privind Fondul de protectie a victimelor strazii, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr. 1/2008;
Cererea de despagubire pentru persoane fizice;
Cererea de despagubire pentru persoane juridice;
- Site-ul FPVS - www.fpvs.ro
Comentarii articol (7)