Ministerul Justitiei (MJ) a precizat ca proiectul noului Cod de procedura penala exclude folosirea, in procesul penal, a probelor obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante.
Precizarile Ministerului Justitiei vin ca urmare a unui
protest formulat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), in care se sustine ca prevederile articolului 100 din proiectul noului Cod de procedura penala legalizeaza recurgerea la tortura si tratamente inumane sau degradante.
<<APADOR-CH constata cu indignare ca Guvernul Romaniei incearca sa legalizeze recurgerea la tortura si tratamente inumane sau degradante. Proiectul noului Cod de procedura penala, adoptat de Guvern si inaintat Parlamentului, prevede la art.100 alin.5 ca „Probele derivate din probele prevazute in alin.1 („obtinute in mod nelegal” – adaugarea noastra) si 3 („obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante” – idem) nu se exclud daca probele obtinute in mod nelegal sunt folosite in conditiile alin.2”. Iar alin.2 permite folosirea probelor obtinute nelegal „in mod exceptional”, cu precizarea ipocrita „atunci cand prin aceasta nu este incalcat caracterul echitabil al procesului penal”>>, se arata in protestul
APADOR-CH.
Articolul 100, din noul Cod de procedura penala reglementeaza excluderea probelor obtinute in mod nelegal, astfel:
"
Art.100.
Excluderea probelor obtinute in mod nelegal
(1) Probele obtinute in mod nelegal nu pot fi folosite in cadrul procesului penal.
(2) In mod exceptional, probele obtinute in mod nelegal pot fi folosite atunci cand, prin aceasta nu este incalcat caracterul echitabil al procesului penal.
(3) Probele obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante nu pot fi folosite in cadrul procesului penal.
(4) Probele derivate din probele prevazute in alin.(1) si (3) se exclud daca au fost obtinute in mod direct din probele obtinute in mod nelegal si nu puteau fi obtinute in alt mod.
(5) Probele derivate din probele prevazute in alin.(1) si (3) nu se exclud daca probele obtinute in mod nelegal sunt folosite in conditiile alin. (2)."
MJ: Administrarea probelor se bazeaza pe principiile legalitatii si loialitatii
Intr-un document (
fisier atasat) emis luni, Ministerul Justitiei a aratat ca, la baza formularii art. 100 din proiectul noului Cod de procedura penala, se afla principiile legalitatii si loialitatii in administrarea probelor.
Principiul legalitatii in administrarea probelor presupune administrarea numai a mijloacelor de proba prevazute de lege, in conditiile stabilite de noul Cod de procedura penala, legislatia speciala si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
MJ a precizat ca "principiul loialitatii administrarii probelor este reglementat in mod expres in proiect, la art. 99, care prevede ca este oprit a se intrebuinta violenta, promisiunea unui avantaj nepermis de lege, amenintarea cu un rau injust sau orice alt mijloc de constrangere interzis prin lege, in scopul obtinerii de probe.
De asemenea, nu pot fi folosite metode sau tehnici de ascultare care afecteaza capacitatea persoanei de a-si aminti si de a relata in mod constient si voluntar faptele care constituie obiectul probei. Interdictia se aplica chiar daca persoana ascultata isi da consimtamantul la utilizarea unei asemenea metode sau tehnici de ascultare. Organele judiciare penale sau o alta persoana care actioneaza pentru acestea nu pot provoca o persoana sa savarseasca o infractiune in vederea obtinerii de probe.
Probele derivate sunt probe administrate in mod legal, dar care se afla in stransa legatura cu probele obtinute in mod nelegal."
MJ explica faptul ca
excluderea este o sanctiune procesuala specifica, aplicabila in materia probelor administrate cu incalcarea principiului legalitatii, loialitatii si ca aceasta sanctiune are un domeniu de aplicare special, deosebindu-se, astfel, de sanctiunea nulitatii ce se aplica numai actelor procesuale sau procedurale.
"Excluderea probelor se poate dispune in cazul in care constata o incalcare substantiala si semnificativa a unei dispozitii legale privind administrarea probatoriului care, in imprejurarile concrete ale cauzei, face ca mentinerea mijlocul de proba astfel administrat sa aduca atingere caracterului echitabil al procesului penal", subliniaza MJ.
"Art. 100 alin. 3 din Proiectul noului Cod de procedura penala prevede in mod explicit ca probele obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante nu pot fi folosite in procesul penal.
Astfel, se prezuma in mod absolut ca va fi adusa intotdeauna atingere caracterului echitabil al procesului penal in conditiile in care probele sunt obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante.
Prin urmare, in ipoteza prevazuta de alin. 3 a art. 100 din proiectul noului Cod de procedura penala, sanctiunea excluderii se aplica de iure.
Aplicarea institutiei excluderii probelor derivate presupune analiza posibilitatii excluderii probelor administrate in mod legal, dar care sunt derivate (in stransa legatura) din probe obtinute in mod ilegal.
Astfel, daca organele de urmarire penala au administrat o proba cu incalcarea principiului legalitatii, loialitatii, iar din acest mijloc de proba au rezultat date si informatii care au condus la administrarea, ulterioara, in mod legal a altui mijloc de proba, se ridica problema excluderii sau mentinerii acestui mijloc de proba derivat", se arata in acelasi document.
Raspunsul MJ la acuzatiile APADOR-CH mai evidentiaza ca "in aplicarea acestei reguli in doctrina si in jurisprudenta instantelor europene sau americane s-a aratat ca probele administrate in mod legal (probele derivate) ulterior nu sunt excluse daca:
- legatura dintre proba administrata ilegal si probele administrate ulterior legal este marginala, adica legatura de cauzalitate a devenit asa de atenuata incat a disipat nelegalitatea;
- daca proba ulterioara putea fi obtinuta si prin alte mijloace legale, diferite de proba initial administrata ilegal (dintr-o sursa independenta);
- daca proba ulterior administrata, chiar daca este legata de proba initial administrata in mod nelegal, ar fi fost in mod inevitabil descoperita ulterior prin mijloace legale.
Prin urmare, daca probele derivate, legal administrate, sunt obtinute direct si necesar din probe obtinute prin tortura, tratamente inumane sau degradante, va opera sanctiunea excluderii probelor derivate, potrivit art. 100 alin. 4 din proiectul noului Cod de procedura penala.
Tot astfel, exceptia prevazuta in alin. 5 al art. 100 din proiectul noului Cod de procedura penala, nu este aplicabila, intrucat, asa cum am aratat anterior, probelor obtinute prin tortura tratamente inumane sau degradante (ce constituie premisa probelor derivate) nu le este aplicabila ipoteza prevazuta in alin. 2 al aceluiasi articol."
_______
Pe aceeasi tema, puteti citi:
Guvernul a aprobat proiectele Codului Penal, de procedura penala si de procedura civila;
Implementarea noilor Coduri in materie penala si civila ar putea dura 2 ani;
Comentarii articol (9)