„In cadrul economiei UE, femeile castiga in medie cu 17,4% mai putin decat barbatii”, conform unui comunicat de presa al Comisiei Europene.
Profitand de Ziua Internationala a femeii sarbatorita in data de 8 martie, Comisia Europeana a lansat, saptamana aceasta, o noua campanie sociala axata pe conceptul de „remunerare egala pentru o munca de valoare egala”.
Scopul campaniei, care continua un program anterior din anul 2007, este de a atrage atentia asupra acestor discrepante si de a aduce modificari situatiei actuale, indentificand cauzele ei si oferind solutii.
„Diferentele de salarizare intre femei si barbati au cauze multiple si necesita solutii multiple. Pentru a le combate este necesara o actiune la toate nivelurile si un angajament din partea tuturor partilor implicate – de la angajatori, sindicate si autoritatile nationale pana la fiecare dintre cetateni. Datorita campaniei pe care o lansam, cetatenii vor intelege mai bine motivele pentru care in Europa femeile continua sa castige mult mai putin decat barbatii, precum si care sunt modalitatile de a solutiona aceasta problema”, a declarat Vladimír Špidla, comisarul UE pentru egalitatea de sanse.
Peste tot in Europa, pe piata muncii, activitatile prestate de femei nu sunt considerate a fi la fel de importante ca si ale barbatilor.
Diferenta de remunerare semnifica, insa, o discriminare, iar efectele ei se propaga si dupa varsta pensionarii. Conform comunicatului CE, 21% dintre femeile in varsta de 65 de ani sau mai mult sunt expuse riscului de saracie, in timp ce numai 16% dintre barbati se afla in aceasta situatie.
Tot saptamana aceasta, Comisia Europeana a prezentat si Raportul anual 2009 privind egalitatea intre femei si barbati.
Conform acestuia, s-au inregistrat progrese in ce priveste egalitatea de sanse dintre cele doua sexe:
- 58,3% fiind rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor, in timp ce 72,5% reprezinta rata de ocupare a fortei de munca in randul barbatilor;
- 31,2% dintre femei inca mai lucreaza cu jumatate de norma, in timp ce doar 7,7% dintre barbati au parte de un astfel de program de lucru;
- peste 40% dintre femei lucreaza in domeniul sanatatii, educatiei si administratiei publice (sectoare in care salariile sunt mai scazute), intr-un procentaj de doua ori mai ridicat decat cel privind barbatii.
Cu toate acestea, femeile reprezinta 59% din totalul noilor absolventi de studii superioare.
Totodata, dintr-un alt raport de expertiza elaborat de Comisie reiese ca "femeile sunt foarte slab reprezentate in ceea ce priveste functiile de decizie din domeniul economic si participarea la politica europeana. Guvernatorii tuturor bancilor centrale ale celor 27 de state membre ale UE sunt barbati. Slaba reprezentare a femeilor in ceea ce priveste functiile de raspundere este si mai pronuntata in intreprinderile mari, unde barbatii reprezinta aproape 90% din membrii consiliilor de administratie ale celor mai importante societati (societatile incluse in indicele blue-chip din tarile respective) – cifra care s-a imbunatatit doar foarte putin in ultimii ani."
De asemenea, intr-un sondaj realizat recent de Parlamentul European si prezentat saptamana trecuta, se arata ca interesul femeilor fata de situatia economica si de riscurile globarizarii este mai ridicat decat cel al barbatilor.
Situatia este similara si in Romania. Un raport al Institutului National de Statistica (INS), realizat in luna octombrie a anului trecut, indica o diferenta de peste 10 procente intre salariile persoanelor de masculin si a celor de sex feminin.
Femeilor le revine un castig salarial inferior barbatilor in cele mai multe dintre activitatile economice, cele mai importante discrepante fiind in industria prelucratoare (30,8%), comert (26,9%), intermedieri financiare (25,7%), sanatate si asistenta sociala (25,4%), hoteluri si restaurante (21%). De asemenea, 54,7% din angajatii din zona salariilor reduse sunt femei.
Comentarii articol (8)