Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a aprobat actul normativ emis de Guvern, cu modificari.
Amendamente aduse de Senat
Potrivit amendamentelor aduse de Senat asupra OUG nr. 173/2008, daca legea nu interzice in mod expres, creditorii vor vota si prin corespondenta. Scrisoarea prin care isi exprima votul, semnata de creditor, sau inscrisul in format electronica caruia i s-a incorporat atasat ori asociat semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat valabil, poate fi comunicat prin orice mijloace, pana in ziua fixata pentru exprimarea votului, administratorlui judiciar sau lichidatorului.
Totodata, senatorii au stabilit ca la sedintele creditorilor, salariatii debitorului vor putea fi reprezentati de un delegat din randul acestora, care va vota pentru intreaga valoare a creantelor reprezentand salariile si alte drepturi banesti care li se cuvin.
Mai mult, conform unui alt amendament adus de Senat, comitetul creditorilor sau creditorul care detine mai mult mai mult de jumatate din valoarea tuturor creantelor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alineatul 1 al articolului 138 din legea nr. 85/2006 , daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta la alineatul 1 si raspunderea persoanelor la care se refera alineatul 1 ameninta sa se prescrie.
Potrivit alineatului 1 al articolului 138 din legea nr. 85/2006, in cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin anumite fapte.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 173/2008 va fi transmis Camerei deputatilor, pentru dezbatere si adoptare, in calitate de for decizional.
Prevederile OUG nr. 173/2008
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Executivul a adoptat OUG nr. 173/2008 modificand, printre altele, dispozitiile legale referitoare la citare si la comunicarea actelor de procedura in sensul celor retinute de Curtea Constitutionala in Decizia nr. 1137 din 4 decembrie 2007. Astfel, persoanele impotriva carora se va deschide o actiune potrivit dispozitiilor legii, ulterior deschiderii procedurii insolventei, vor beneficia de o prima comunicare a actelor de procedura potrivit Codului de procedura civila.
Ordonanta de urgenta a instituit o noua exceptie de la regula citarii partilor prin Buletinul insolventei in cazul solutionarii recursurilor impotriva hotararilor pronuntate de judecatorul sindic.
A fost introdusa, de asemenea, o reglementare expresa a sferei drepturilor pe care le are adunarea creditorilor in situatia in care numarul mic al creditorilor nu permite formarea unui comitet.
De asemenea, scrisoarea prin care creditorii isi pot exprima votul prin corespondenta va putea fi comunicata pana in ziua fixata pentru exprimarea votului. Pana la adoptarea ordonantei de urgenta, aceasta putea fi comunicata cu cel putin 5 zile inainte de data fixata pentru exprimarea votului.
In plus, a fost eliminata obligativitatea prezentei membrilor comitetului creditorilor pentru reunirea valabila a adunarii creditorilor si crearea posibilitatii reprezentarii salariatilor de catre un singur delegat.
Totodata, OUG nr. 173/2008 a marit rolul persoanei care a declansat procedura, creditor sau debitor, in desemnarea administratorului judiciar sau lichidatorului provizoriu.
Avand in vedere ca numarul dosarelor de insolventa este in continuare in crestere, pentru a evita blocarea activitatii practicienilor in insolventa, a fost extinsa sfera surselor de finantare a fondului de lichidare.
Fondul va fi constituit si din sumele rezultate din preluarea a 1,5% a sumelor recuperate in cadrul procedurilor insolventa, inclusiv din bunurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea debitorului.
Aceste sume vor fi virate in contul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) de catre administratorul judiciar sau, dupa caz, de catre lichidator.
_________
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 173/2008, poate fi vizualizat integral aici.
Comentarii articol (0)