Normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP) nr. 7 si 8/2009 privind administrarea speciala a fondurilor de pensii private, aplicabile atat in sistemul Pilonului II, cat si in sistemul Pilonului III au fost publicate luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 219.
Aceste acte normative au fost elaborate in vederea aplicarii prevederilor referitoare la administrarea speciala a fondurilor de pensii private, deja existente in legile de baza ale sistemului - Legea nr. 411/2004 (Pilonul II) privind fondurile de pensii administrate privat, respectiv Legea nr. 204/2006 (Pilonul III) privind fondurile de pensii facultative, republicate, cu modificarile si completarile ulterioare.
Noile reglementari, similare pentru ambele sisteme de pensii, au ca obiectiv
protejarea drepturilor participantilor si beneficiarilor, in cazurile in care prevederile legale in vigoare impun administrarea speciala a unor fonduri de pensii private.
Noile norme CSSPP reglementeaza:
- criteriile de selectare si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca administratorul special;
- atributiile administratorului special;
- calculul obligatiilor fondului de pensii private aflat in administrare speciala;
- procedura de preluare a activelor de la fondul de pensii private aflat in administrare speciala.
Masurile de administrare speciala vor fi instituite, de catre CSSPP, in baza prevederilor existente in legile care stau la baza sistemului de pensii private, in cazul retragerii autorizatiei de administrare a administratorului unui fond de pensii private respectiv si in cazul retragerii autorizatiei de functionare a unui fond de pensii private.
Retragerea autorizatiei de administrare sau a autorizatiei de functionare a unui fond de pensii se realizeaza in urmatoarele conditii :
- scaderea numarului de participanti si mentinerea sub minimul legal timp de un trimestru;
- incalcari ale prevederilor referitoare la rentabilitatea minima legala;
- lipsa de activitate, lichidare, fuziune sau divizare a administratorului;
- incapacitate de plata a administratorului;
- nerespectare a cerintelor de aparare a intereselor participantilor etc.
Selectarea sau desemnarea de catre CSSPP a administratorului special, dintre administratorii de fonduri de pensii autorizati, se va face cu respectarea criteriilor privind rata de rentabilitate a fondului, politica investitionala, nivelul cheltuielilor de administrare si nivelul capitalurilor proprii.
Administrarea speciala se va aplica de la data la care CSSPP va retrage autorizatia de administrare a administratorului, respectiv autorizatia fondului de pensii.
Pe perioada derularii procedurilor prevazute de norme administratorul special va avea obligatia:
a) sa realizeze transferul participantilor care au depus o cerere de transfer, inainte de data deciziei de retragere a autorizatiei de administrare, catre alte fonduri de pensii private;
b) sa administreze fondul de pensii aflat in administrare speciala, in vederea transferarii activelor personale ale participantilor catre fondurile de pensii private alese de participanti sau la care acestia au fost repartizati;
c) sa evalueze obligatiile de plata ale fondului de pensii;
d) sa realizeze transferul activelor personale ale participantilor de la fondul de pensii aflat in administrare speciala catre fondurile de pensii private alese de participanti sau la care acestia au fost repartizati;
e) sa notifice Fondului de Garantare si Comisiei suma necesara a fi compensata (in cazul in care activele fondului aflat in administrare speciala sunt insuficiente pentru onorarea obligatiilor fata de participanti).
Totodata, administratorul special, impreuna cu administratorii fondurilor de pensii la care vor fi transferati participantii, va intocmi si va transmite CSSPP, spre avizare, un plan de transfer a activelor personale ale participantilor.
Comentarii articol (0)