Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anuntat recent ca in sedinta din 9 februarie 2009 a solutionat un numar de 5 dosare in care au fost declarate recursuri in interesul legii de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa ICCJ.
In sedinta din 9 februarie 2009 Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, a solutionat un numar de 5 dosare in care au fost declarate recursuri in interesul legii de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pronuntandu-se urmatoarele solutii:
- Prin
decizia nr. 7, admitandu-se recursul in interesul legii, s-a stabilit ca:
In aplicarea dispozitiilor art. 160
2 alin. 1 teza ultima si art. 160
4 alin. 1 teza ultima din Codul de procedura penala, cererile de liberare provizorie sub control judiciar sau pe cautiune sunt admisibile in ipoteza savarsirii infractiunii prevazute de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003, daca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea cea mai grava care intra in scopul grupului infractional organizat nu depaseste 18 ani.
- Prin
decizia nr. 8, admitandu-se recursul in interesul legii, s-a stabilit ca:
Dispozitiile art. 385
9 alin. 1 pct. 18 din Codul de procedura penala se interpreteaza sensul ca sunt incidente si in ipoteza recurarii hotararilor pronuntate in apel, pentru motivul gresitei aplicari a art. 18
1 din Codul penal sau, dimpotriva, al neaplicarii acestei dispozitii legale.
-Prin
decizia nr. 9, admitandu-se recursul in interesul legii, s-a stabilit:
Dispozitiile art. 303 alin. 6 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca:
Incheierea prin care instanta a admis cererea de sesizare a Curtii Constitutionale si a dispus suspendarea judecatii, pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate, nu este supusa caii de atac a recursului.
-
Prin decizia nr. 10, admitandu-se recursul in interesul legii, s-a stabilit ca:
In aplicarea dispozitiilor art. 391 alin. 1 din Codul de procedura penala examinarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare, fara citarea partilor, nu incalca dreptul acestora la un proces echitabil, consacrat prin art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
-
Prin decizia nr. 11, admitandu-se recursul in interesul legii, s-a stabilit ca:
Dispozitiile art. 49 alin. 4 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, nu exista incompatibilitate a persoanei care a efectuat urmarirea penala, in ipoteza trimiterii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale, prevazuta de art. 278
1 alin. 8 lit. b cu referire la art. 273 alin. 1
1 din Codul de procedura penala.
Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Comentarii articol (0)