Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) va solutiona joi cauza C-559/07 Comisia/Grecia, care vizeaza principiul egalitatii remuneratiilor intre lucratorii barbati si femei si sistemul national elen de pensii civile si militare pentru limita de varsta, care prevede o varsta de pensionare variabila in functie de sex.
In Cauza C-559/07, Comisia Comunitatilor Europene a solicitat CJCE sa constate ca dispozitiile Codului elen al pensiilor civile si militare care prevad diferente intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin in ceea ce priveste varsta de pensionare si serviciul minim necesar incalca principiul egalitatii de tratament. Comisia considera ca acest regim impune conditii de pensionare mai putin favorabile pentru barbati decat pentru femei.
Articolul 141 din Tratatul CE interzice orice discriminare in ceea ce priveste remunerarea intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin, indiferent care ar fi mecanismul care determina aceasta inegalitate.
Argumentele Comisiei Comunitatilor Europene
Actiunea Comisiei Comunitatilor Europene impotriva Greciei a fost introdusa la 17 decembrie 2007.
Dupa ce a examinat dispozitiile in vigoare ale Codul elen al pensiilor civile si militare, Comisia a constatat ca acestea prevad ca femeile au dreptul sa se pensioneze la o varsta diferita de cea pentru barbati si in conditii diferite in ceea ce priveste vechimea in munca minima ceruta.
In lumina jurisprudentei Curtii, Comisia a considerat ca respectivele pensii, care sunt platite de catre angajator fostului angajat ca o consecinta a raportului de munca dintre acestia, reprezinta remuneratie in sensul art. 141 CE.
In plus, datorita caracterului specific al respectivelor sisteme de pensii, care conditioneaza pensia de durata serviciului efectuat, precum si de salariul lucratorului dinainte de pensionare, pensionarii beneficiari constituie, potrivit Comisiei, o "categorie speciala de lucratori", in conditiile in care metoda de finantare si de gestionare a sistemului de pensii nu constituie un factor determinant pentru aplicarea articolului 141 CE.
De asemenea, potrivit Comisiei, nu sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea articolului 141 alineatul (4) CE, care prevede avantaje specifice menite sa faciliteze exercitarea unei activitati profesionale de catre sexul mai slab reprezentat. In speta, aceste prevederi nu favorizeaza solutionarea problemelor cu care ar putea sa se confrunte femeile in decursul carierei profesionale, ci, dimpotriva, favorizeaza retragerea acestora de pe piata muncii.
In plus, justificarea invocata, intemeiata pe riscul de compromitere a functionarii aparatului de stat si pe adoptarea in consecinta de prevederi tranzitorii, nu constituie, potrivit Comisiei, un argument convingator, deoarece, pe de o parte, consecintele economice care ar putea rezulta astfel pentru un stat membru nu justifica, in sine, limitarea in timp a aplicarii normelor de drept comunitar si, pe de alta parte, Republica Elena nu a demonstrat in mod substantial ce reprezinta si in ce consta temuta compromitere a functionarii sistemului.
Prin urmare, Comisia sustine ca prin mentinerea in vigoare a prevederilor Codului elen al pensiilor civile si militare in ceea ce priveste varsta de pensionare diferita si conditiile diferite de vechime in munca minima pentru barbati si pentru femei, Republica Elena nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 141 CE.
Comentarii articol (0)