Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se instituie cadrul juridic pentru reglementarea libertatii de stabilire a prestatorilor de servicii din UE si a libertatii de a furniza servicii pe teritoriul Romaniei.
In sensul proiectului de OUG, prin
prestator se intelege orice persoana fizica, cetatean al unui stat membru UE sau orice persoana juridica stabilita intr-un stat membru care ofera sau presteaza un serviciu.
Proiectul de act normativ se aplica serviciilor furnizate de catre prestatori stabiliti in Romania si serviciilor furnizate transfrontalier, in Romania, de catre prestatori stabiliti in alt stat membru UE.
In sfera de aplicare a proiectului de OUG nu intra serviciile financiare, precum cele bancare, de credit, asigurari si reasigurari, serviciile medicale, serviciile in domeniul transportului, serviciile si retelele de comunicatii electronice sau serviciile prestate de notari si executori judecatoresti.
Proiectul de OUG instituie
Punctul de Contact Unic electronic (PCU), prin intermediul caruia furnizorii de servicii vor putea indeplini cu usurinta, de la distanta si prin mijloace electronice, procedurile si formalitatile necesare pentru accesul la activitatile de servicii.
De asemenea,
Sistemul de informare in cadrul pietei interne (SIPI), utilizat pana in prezent exclusiv cu privire la cooperarea autoritatilor competente in materia recunoasterii calificarilor profesionale, va fi extins in materia cooperarii autoritatilor competente sa autorizeze servicii din aria de reglementare cuprinsa in proiect.
Proiectul de OUG transpune
Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European privind serviciile in cadrul pietei interne. Directiva stabileste dispozitii generale pentru a facilita exercitarea libertatii de stabilire pentru prestatorii de servicii care provin dintr-unul din statele membre UE precum si libera circulatie a serviciilor in spatiul intracomunitar.
Termenul de transpunere a directivei in legislatia nationala este
28 decembrie 2009, data pana la care Romania, in calitate de stat membru, trebuie sa adopte actele normative necesare implementarii prevederilor directivei.
Astfel, pana la data limita de transpunere a directivei, platforma electronica prin care se va asigura accesul la toate procedurile de autorizare trebuie sa fie complet operationala.
____
Pentru mai multe informatii, puteti consulta proiectul de OUG.
Comentarii articol (0)