OUG nr. 49/2009 transpune in legislatia nationala Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European privind serviciile in cadrul pietei interne, care isi propune sa faciliteze exercitarea libertatii de stabilire pentru prestatorii de servicii care provin dintr-unul din statele membre ale Uniunii Europene, precum si libera circulatie a serviciilor in spatiul intracomunitar.
Romania, ca si celelalte state membre ale UE, are ca termen 28 decembrie 2009 pentru a transpune in legislatia nationala si a implementa aceasta directiva.
OUG nr. 49/2009 creeaza premisele pentru eliminarea barierelor existente pe piata interna a serviciilor, care afecteaza atat prestatorii de servicii ce doresc sa se stabileasca in Romania, cat si pe cei care au in vedere prestarea transfrontaliera a serviciilor, astfel incat prestatorii de servicii sa poata opta intre exercitarea uneia dintre cele doua libertati in functie de strategia de dezvoltare.
Conform actului normativ, se instituie PCU (punctul de contact unic) electronic, prin intermediul caruia furnizorii de servicii vor putea indeplini cu usurinta, de la distanta si prin mijloace electronice, procedurile si formalitatile necesare pentru accesul la activitatile de servicii.
De asemenea, SIPI (sistemul de informare in cadrul pietei interne) utilizat pana in prezent exclusiv cu privire la cooperarea autoritatilor competente in materia recunoasterii calificarilor profesionale, va fi extins in materia cooperarii autoritatilor competente sa autorizeze servicii din aria de reglementare a OUG nr. 49/2009.
OUG nr. 49/2009 defineste prestatorul ca fiind "orice persoana fizica, cetatean al unui stat membru, sau orice persoana juridica stabilita intr-un stat membru, care ofera ori presteaza un serviciu".
Actul normativ se aplica atat serviciilor furnizate de catre prestatorii stabiliti in Romania, cat si serviciilor furnizate transfrontalier, in Romania, de catre prestatori stabiliti in alt stat membru.
Cu toate acestea, OUG nr. 49/2009 exclude din domeniul sau de aplicare anumite servicii, dintre care mentionam: serviciile financiare, serviciile si retelele de comunicatii electronice, serviciile in domeniul transportului, servciile medicale, serviciile audiovizuale si serviciile prestate de notari si executori judecatoresti.
Comentarii articol (0)