Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a elaborat un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare, pe fondul unor observatii ale Comisiei Europene privind transpunerea legislatiei comunitare.
Observatii CE privind transpunerea legislatiei comunitare
Proiectul de OUG vizeaza corelarea dispozitiilor
Ordonantei Guvernului nr. 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare cu legislatia UE in domeniu.
Astfel, desi
OG nr. 85/2004 transpune Directiva 2002/65/CE privind comercializarea la distanta a serviciilor financiare de consum si de modificare a Directivei 90/619/CEE a Consiliului si a Directivelor 97/7/CE si 98/27/CE, Comisia Europeana a trimis Guvernului o scrisoare, la inceputul lunii octombrie a anului trecut, prin care a evidentiat o serie de probleme cu privire la masurile nationale de transpunere a Directivei 2002/65/CE.
Decizia Guvernului de modificare a
OG nr. 85/2004 a fost comunicata Comisiei, stabilind ca termen de adoptare si notificare a masurilor respective sfarsitul semestrului I 2009.
Noi prevederi referitoare la denuntarea unilaterala a contractului
Printre cele mai importante modificari aduse
OG nr. 85/2004, prin proiectul de OUG, se numara cele referitoare la dreptul de denuntare unilaterala a contractului.
Proiectul de OUG
abroga prevederile care stabilesc, in prezent, ca dreptul nu se aplica:
- contractelor de credit pentru dobandirea sau pastrarea dreptului de proprietate asupra terenului ori asupra unei constructii existente sau proiectate ori pentru renovarea sau imbunatatirea unei constructii;
- contractelor de credit garantate printr-o ipoteca asupra unui bun imobil sau asupra unui drept bazat pe proprietatea unui bun imobil;
- declaratiei consumatorului care foloseste serviciile unui notar sau ale altei institutii oficiale, sub conditia ca aceasta sa confirme ca dreptul prevazut la art. 7 alin. (1) din
OG nr. 85/2004 a fost asigurat consumatorului.
Potrivit
OG nr. 85/2004, consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 14 zile calendaristice, fara penalitati si fara a fi necesara invocarea vreunui motiv. In cazul contractelor la distanta care au ca obiect asigurarile de viata si contractele referitoare la operatiuni privind pensiile individuale, termenul in care consumatorul isi poate exercita dreptul de denuntare unilaterala este de 30 de zile calendaristice.
Cu toate acestea, in cazul exercitarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului, consumatorului ii poate fi solicitata achitarea cheltuielilor aferente serviciului deja furnizat, in conformitate cu clauzele contractuale.
Cadrul reglementarilor OG nr. 85/2004
OG nr. 85/2004 reglementeaza conditiile de informare a consumatorilor in vederea incheierii si executarii contractelor la distanta privind serviciile financiare dintre furnizorii de servicii financiare si consumatori.
In sensul actului normativ emis de Guvern, prin
contract la distanta se intelege "contractul de furnizare de servicii financiare incheiat intre un furnizor si un consumator, in cadrul unui sistem de vanzare la distanta sau al unui sistem de furnizare de servicii organizat de catre furnizor care utilizeaza in mod exclusiv, inainte si la incheierea acestui contract, una sau mai multe tehnici de comunicatie la distanta".
De asemenea,
serviciul financiar este definit ca "orice serviciu bancar, de credit, de asigurare, pensii individuale, servicii de investitii financiare reglementate de Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare, sau orice servicii referitoare la plata in natura."
________
Pentru mai multe informatii, putei consulta:
- Tabelul comparativ;
- Proiectul de OUG.
Comentarii articol (0)